Poliția australiană nu va face publice imaginile filmate de camerele de supraveghere portabile ale unui ofițer care a folosit o armă cu electroșocuri pe o femeie în vârstă de 95 de ani cu demență, a declarat sâmbătă un șef al poliției, citat de AFP.

Polițist cu un pistol cu electroșocuri (taser)Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Clare Nowland se află la spital în stare critică, la trei zile după ce a fost ținta unei arme cu electroșocuri, într-un incident care i-a indignat pe australieni și a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale.

Poliția a fost chemată miercuri la un azil de bătrâni din sud-estul statului New South Wales pentru a imobiliza o femeie „înarmată cu un cuțit", a precizat poliția într-un comunicat.

„Venea spre noi cu pași mici”

Polițiștii spun că au îndemnat-o pe doamna Nowland să lase cuțitul, dar aceasta „venea spre ei cu pași mici”, folosindu-se de un cadru de mers, ceea ce l-a determinat pe unul dintre polițiști să o împuște cu pistolul cu electroșocuri.

Întrebată, în cadrul unei conferințe de presă, despre apelurile politice de a face publice imaginile din timpul operațiunii, comisarul poliției din NSW, Karen Webb, a declarat: „Nu înțeleg de ce vor să le vadă".

Invocând „cerințele legale" pentru dispozitivele de supraveghere, Webb a declarat că nu intenționează „să le facă publice decât dacă există un proces finalizat (privind procedura) care să permită publicarea lor".

Ancheta privind utilizarea Taser-ului „va dura ceva timp", a spus ea.

Senatorul australian David Shoebridge a cerut poliției să facă publice înregistrările camerelor de supraveghere purtate de agenți.

„Publicul are dreptul să știe ce a făcut poliția și acest lucru nu poate fi ascuns într-o anchetă privată în care poliția investighează poliția", a spus el.

Webb a promis că ancheta, care va fi condusă de echipa de omucideri a poliției statale și supravegheată de o comisie privind comportamentul forțelor de ordine, va urma „procedura adecvată".

Prognosticul medical în ce privește pe Nowland, care are 24 de nepoți și 31 de strănepoți, este incert, a declarat Webb, după ce a fost la spital și a discutat cu familia victimei.