Zeci de mii de persoane au manifestat vineri la Belgrad pentru a cere demisia unor înalți oficiali și reglementarea conținutului violent din mass-media, în urma a două atacuri armate, potrivit AFP.

Serbia este în șoc după masacrul de la școala din BelgradFoto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

A fost pentru a treia oară în decurs de două săptămâni când oamenii au ieșit în stradă în număr mare după împușcăturile care au băgat frica în mica țară balcanică.

La 3 mai, un copil de 13 ani a fost acuzat de uciderea a nouă elevi și a unui paznic la școala pe care o frecventa în centrul Belgradului.

La mai puțin de 48 de ore mai târziu, țara balcanică a fost zguduită de un alt schimb de focuri de armă, când un bărbat de 21 de ani a împușcat mortal opt persoane în satele din apropierea Belgradului.

„Suntem șocați, nu putem înțelege, suntem furioși”, a declarat Jelena Mihajlovic în fața mulțimii din fața parlamentului. „Aceasta este o întrebare pe care ne-o punem cu toții: ce fel de țară vom lăsa copiilor noștri?”

Acestea sunt cele mai mari demonstrații din ultimii peste 20 de ani, de când oamenii au ieșit în stradă în masă pentru a-l da jos pe omul forte al țării, Slobodan Milosevic.

Protestatarii cer revocarea licențelor posturilor de televiziune care difuzează programe violente, precum și interzicerea ziarelor pro-guvernamentale care stârnesc tensiuni.

De asemenea, protestatarii cer demisia ministrului de interne al Serbiei și a șefului serviciilor de informații, precum și convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru a discuta răspunsul autorităților la atacurile armate.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a calificat protestele drept o acțiune „politică” și a anunțat o contramanifestație a susținătorilor săi pentru 26 mai, despre care a spus că va fi „cel mai mare miting din istoria Serbiei”.

După crime, el a promis un plan de dezarmare pe scară largă a populației. Potrivit proiectului de cercetare Small Arms Survey (SAS), 39% dintre locuitorii Serbiei dețin o armă de foc, cea mai mare rată din Europa.