Fostul premier italian Silvio Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, a părăsit vineri spitalul din Milano, unde a fost internat în urmă cu șase săptămâni cu leucemie și o infecție pulmonară, a transmis AFP.

Silvio BerlusconiFoto: Massimo Di Vita / Zuma Press / Profimedia

Berlusconi a plecat într-un automobil sedan cu geamuri fumurii, după orele prânzului, din spitalul San Raffaele din capitala lombardă, unde era tratat din 5 aprilie. El fusese internat în prestigiosul spital pentru a trata o stare de slăbiciune legată de o infecție pulmonară, dar medicii săi au dezvăluit că suferea de leucemie cronică.

El s-a adresat pentru prima dată susținătorilor săi într-un mesaj video din camera sa de spital la începutul lunii mai, așezat în spatele unui birou, având în spate steagul partidului și steagul italian.

Berlusconi a fost spitalizat de mai multe ori în ultimii ani, în special după ce a contractat Covid-19 în 2020.

Cariera acestui campion al revenirilor, a cărui moarte politică a fost adesea anunțată prematur, se împletește cu istoria italiană a ultimilor treizeci de ani.

Prim-ministru de trei ori între 1994 și 2011, el este în prezent senator și președinte al partidului său de dreapta, Forza Italia, un partener minoritar în guvernul de coaliție al premierului de extremă dreapta Giorgia Meloni.

Meloni l-a vizitat duminică la spital, spunând că este „într-o stare de spirit excelentă" și că își continuă activitatea „fără răgaz". Numărul doi din Forza Italia, ministrul de externe Antonio Tajani, și aliatul său de coaliție Matteo Salvini, liderul partidului anti-imigrație Liga, l-au vizitat și ei.

„Bine ai venit acasă, marele Silvio", a scris vineri pe Twitter Matteo Salvini. „Suntem cu toții fericiți că te-ai întors acasă, bine ai venit președinte", a scris și Tajani.

Pasionat de fotbal, Silvio Berlusconi a fost președinte al AC Milan timp de 31 de ani, câștigând Liga Campionilor de cinci ori, înainte de a vinde echipa în aprilie 2017 unor investitori chinezi. El este actualul proprietar al Monza.

Cariera sa a fost, de asemenea, marcată de scandaluri și probleme juridice, care în ultimul deceniu au fost mai ales dosare privind faimoasele sale petreceri sexuale „Bunga Bunga".

Octogenarul, a cărui parteneră Marta Fascina este cu 53 de ani mai tânără decât el, a provocat un nou scandal în decembrie 2022, când le-a promis jucătorilor săi, înainte de un meci, că va aduce un „autobuz plin de prostituate" în vestiar dacă vor câștiga.