Un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade s-a produs vineri în Oceanul Pacific, la sud-est de Noua Caledonie, declanșând o alertă de tsunami, a anunțat Institutul american de geofizică (USGS), potrivit AFP.

Plajă din Noua CaledonieFoto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia Images

Forțele de ordine și pompierii au evacuat întreaga coastă a Noii Caledonii din cauza alertei de tsunami. Sirenele anti-tsunami au fost declanșate, iar populația a fost rugată să se îndepărteze de coastă, a declarat la radio colonelul Marchi Leccia, directorul securității civile din Noua Caledonie.

  • UPDATE 11:20 Alerta de tsunami emisă de PTWC a fost ridicată. „Primele valuri au ajuns în Maré și pe Insula Pinilor, dar nu au depășit 50 de centimetri. Există motive să credem că nu va depăși acest nivel", a declarat Leccia.

Cutremurul a fost detectat la o adâncime de 37 km și la 333,8 km de coasta Noii Caledonii, potrivit aceleiași surse.

Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC) a spus că un val tsunami este „posibil" pe o rază de 1.000 km de la epicentru.

„Pe baza parametrilor preliminari ai cutremurului, sunt posibile valuri tsunami periculoase pe coastele situate pe o rază de 1.000 km de la epicentrul seismului", a precizat PTWC într-un mesaj de alertă.