Inundațiile care au ucis cel puțin 13 persoane în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei au provocat pagube în valoare de miliarde de euro și au afectat în mod deosebit agricultura, a declarat joi guvernatorul regional, relatează Reuters.

Orasul italian Lugo este complet inundatFoto: Nicola Marfisi/AGF / Sipa Press / Profimedia

Ploile torenţiale din această săptămână au devastat partea de est a regiunii, cunoscută sub numele de Romagna, cu până la 300 de alunecări de teren, 23 de râuri revărsate, aproximativ 400 de drumuri avariate sau distruse şi 42 de municipalităţi inundate.

„Ne confruntăm cu un nou cutremur”, a declarat președintele Emilia-Romagna Stefano Bonaccini reporterilor, amintind de evenimentele seismice care au lovit regiunea în 2012, distrugând mii de case.

Menționând că de atunci „aproape totul” a fost reconstruit, Bonaccini a spus că „acea experiență ne-a arătat că se poate, și vom reconstrui totul (din nou), sunt sigur de asta”.

Bilanțul morților provocate de inundații crește, daunele materiale ajung deja la aproape la 1 miliard de euro

Numărul morților a crescut joi la 13, când au fost găsite alte patru cadavre, față de bilanțul anunțat miercuri seară de autorități. În orăşelul Russi, două persoane, în vârstă de 73 şi 71 de ani, au fost găsite moarte împreună în casa lor, au declarat autorităţile locale.

Potrivit asociației agricole Coldiretti, peste 5.000 de ferme au fost inundate în regiunea Emilia-Romagna, considerată "livada Italiei".

„Am estimat deja aproape 1 miliard de euro daune (din cauza inundațiilor), așa că imaginați-vă cât de mult va crește cifra” odată cu noul dezastru, a spus Bonaccini, adăugând că este prea devreme pentru a oferi cifre precise.

Inundațiile sunt cele mai recente dintr-o serie de evenimente meteorologice extreme care au lovit Italia în ultimul an, deoarece dezastrele excepționale devin o parte obișnuită a vieții.

Guvernul a promis un ajutor de urgență suplimentar de 20 de milioane de euro, pe lângă cele 10 milioane de euro alocate ca răspuns la inundațiile anterioare de acum două săptămâni, care au ucis cel puțin două persoane.

Producătorul de mașini sport de lux Ferrari RACE.MI, cu sediul în Emilia-Romagna, a anunțat o donație de 1 milion de euro.

Cel puțin 10.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, iar mulți dintre cei care au rămas în zonele inundate au rămas fără curent electric. Unul dintre trupurile neînsuflețite, o femeie, a fost dus de apă din casa sa până pe o plajă la aproximativ 20 km distanță.