Nouă lupi, 3 vulturi suri și doi corbi au fost găsiți morți în Italia după ce au fost otrăviți, probabil de către fermieri cu „cultură medievală”, au anunțat joi reprezentanții unui cunoscut parc național din peninsulă, citați de Reuters.

Sat in ItaliaFoto: Lorenzo Di Cola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reprezentanții Parcului Național Abruzzo, Lazio și Molise, unul dintre cele mai faimoase din Italia, au declarat că în decurs de doar o săptămână a fost decimată o haită de lupi care trăia în zona Olmo de Bobbi aflată chiar în afara perimetrului zonei protejate.

Deși investigația poliției încă este în desfășurare și deocamdată rezultatele analizelor pentru probele recoltate nu au ajuns, parcul a declarat într-un comunicat remis presei că se pare că animalelor le-a fost lăsată otravă de către localnici.

„Descoperirea în ultimele zile a unor îmbucături îmbibate în chimicale lasă puține dubii și deschide calea unor scenarii dramatice cu privire la motivele pentru care în 2023 încă există oameni legați de activități arhaice și lașe”, afirmă comunicatul, sugerând că un număr mic de fermieri sunt responsabili și îndemnând la pedepse drastice.

„Criminalii se gândesc să ducă Regiunea Verde a Europei, care a devenit un simbol al coexistenței între om și prădătorii mari, înapoi la metodele culturii medievale”, au adăugat reprezentanții parcului în comunicat.

În Italia coabitarea dintre oameni și animalele sălbatice a devenit un subiect și mai sensibil după ce luna trecută o persoană ieșită la alergat în regiunea Trentino din nordul țării a fost ucisă de o ursoaică.

Autoritățile locale au capturat animalul suspectat de uciderea persoanei, acesta având antecedente în ceea ce privește atacarea unor oameni, și au decis eutanasierea sa.

Însă activiștii pentru drepturile animalelor au atacat decizia în instanță, o decizie în acest sens fiind așteptată săptămâna viitoare.