Proprietarul Twitter, Elon Musk, şi-a atras acuzaţii de antisemitism după ce l-a atacat pe bancherul şi supravieţuitorul Holocaustului, George Soros, pe Twitter şi într-un interviu acordat marţi canalului american CNBC, informează dpa.

Elon MuskFoto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Musk a scris pe Twitter că Soros "urăşte umanitatea" şi vrea "să erodeze însăşi structura civilizaţiei".

Ministerul israelian de Externe a criticat afirmaţiile, apreciind că au un "ton antisemit" şi a afirmat că ele "au declanşat imediat un val de teorii ale conspiraţiei antisemite" pe Twitter.

Întrebat despre afirmaţiile sale într-un interviu acordat marţi seara la CNBC, Musk a răspuns că nu este antisemit. "Din contră, sunt un fel de pro-semit".

Elon Musk şi-a reiterat părerea despre Soros. "Cred că este adevărat. Aceasta este părerea mea" şi, referindu-se la libertatea de exprimare, a adăugat:"Pot să spun ce vreau".

George Soros, în vârstă de 92 de ani, care a devenit cunoscut pentru actele sale de filantropie, este ţinta favorită a dreptei politice americane.

Soros este un donator prolific al cauzelor politice de stânga din SUA şi a ajutat la finanţarea campaniilor electorale ale unor procurori de stânga în mai multe oraşe din SUA. Criticii de dreapta i-au atacat frecvent pe aceşti procurori, pe care i-au acuzat că nu au reuşit să eradicheze infracţionalitatea.

Jonathan Greenblatt, preşedintele organizaţiei evreieşti Anti-Defamation League (ADL), a declarat că atacurile frecvente la adresa lui George Soros alimentează teoriile conspiraţiei antisemite. "Soros este deseori vizat de extrema dreaptă, prin stereotipuri antisemite, ca sursă a problemelor lumii", a scris Greenblatt pe Twitter. El a mai spus că alegerea cuvintelor respective de către Musk este "periculoasă" deoarece "va încuraja extremiştii care deja inventează conspiraţii anti-evreieşti şi, ca urmare, încearcă să îl atace pe Soros şi comunităţile evreieşti".