Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, va începe să își ispășească sentința la închisoare pe 30 mai pentru fraudarea investitorilor din cadrul startup-ului eșuat de testare a sângelui, evaluat cândva la 9 miliarde de dolari, potrivit Reuters

Elizabeth Holmes, fondatoare si CEO TheranosFoto: Nic Coury / AP / Profimedia

Judecătorul districtual american Edward Davila a stabilit miercuri data la care Holmes, în vârstă de 39 de ani, va începe să ispășească 11 ani și trei luni de închisoare.

Holmes a devenit celebră după ce a susținut că micile aparate Theranos pot efectua o serie de teste de diagnosticare cu doar câteva picături de sânge. Ea a fost condamnată pentru fraudă în cadrul unui proces desfășurat anul trecut în San Jose, California.

Holmes a cerut Curții de Apel a celui de-al 9-lea Circuit al SUA să își amâne sentința, da instanța a respins marți această cerere.

Davila, care a supervizat procesul și condamnarea lui Holmes, respinsese anterior argumentul acesteia potrivit căruia apelul este posibil să ducă la un nou proces, situație în care ea ar fi putut rămâne în libertate pe cauțiune.

Procurorii au declarat în timpul procesului că Holmes a prezentat în mod eronat tehnologia și finanțele Theranos. Holmes a depus mărturie în propria apărare, spunând că ea credea că declarațiile sale erau corecte la momentul respectiv.

În apel, Holmes contestă mai multe hotărâri ale judecătorului, inclusiv faptul că acesta a admis dovezi privind acuratețea testelor Theranos care sunt ulterioare declarațiilor sale către investitori.

Fostul președinte al Theranos, Ramesh "Sunny" Balwani, a fost condamnat și el condamnat la 12 ani și 11 luni de închisoare pentru fraudarea investitorilor și a pacienților Theranos.

Balwani a început să își ispășească pedeapsa la 20 aprilie, după ce judecătorul Davila a respins cererile sale de a rămâne în libertate pe cauțiune în timpul recursului.

Forbes a numit-o pe Holmes cea mai tânără femeie miliardară autohtonă din lume în 2014, când avea 30 de ani, iar participația sa la Theranos valora 4,5 miliarde de dolari. Theranos s-a prăbușit după ce o serie de articole din Wall Street Journal din 2015 au pus la îndoială tehnologia sa.

Referință: