Cea mai veche și mai cuprinzătoare Biblie ebraică (Tanah), veche de peste 1.000 de ani, a fost cumpărată miercuri la o licitație la New York pentru suma record de 38,1 milioane de dolari și va fi donată Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv, a anunțat casa Sotheby's, potrivit AFP.

„Codex Sassoon” expus in IsraelFoto: Tomer Neuberg-JINI / Xinhua News Profimedia Images

Codexul Sassoon, numit după cel mai faimos proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942), a fost cumpărat de fostul ambasador american și filantrop Alfred Moses și de familia sa „în beneficiul American Friends of the ANU-Jewish People's Museum și a fost donat” instituției, a precizat într-un comunicat Sotheby's, care a condus vânzarea.

Această culegere de texte scrisă în ebraică - limba originală a Vechiului Testament, care conține și pasaje în greacă și aramaică - „a aparținut unor colecționari importanți în secolul al XX-lea.

Acest codex Sassoon, aflat într-o stare de conservare excepțională și din care lipsesc doar câteva pagini, face legătura între 24 de cărți ale Tanakhului /Bibliei ebraice preluate din celebrele manuscrise de la Marea Moartă care datează din secolul al III-lea î.Hr.

Biblia, care este mai cuprinzătoare decât codexul de la Alep, a fost autentificată prin testele carbon 14, „confirmată de cercetări paleografice și codicologice (...) și a supraviețuit mai mult de un mileniu în mâinile unor colecționari publici și privați”, a declarat pentru AFP Sharon Liberman Mintz, specialist în texte evreiești la Sotheby's.

Pe același subiect: