Autorităţile moldoveneşti sunt obligate să respecte alegerea locuitorilor din regiunea autonomă găgăuză, care au spus un „nu” univoc ideii de rupere a legăturilor cu Rusia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în condiţiile în care autorităţile centrale de la Chişinău suspectează fraude la votul în urma căruia a fost aleasă în funcţia de guvernator (başcan) Evghenia Guţul, candidata prorusă susţinută de Partidul ŞOR, potrivit News.ro.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Respingerea agendei rusofobe şi neoliberale, care le este străină, demonstrată de locuitorii din Găgăuzia, a provocat dezamăgiri nedisimulate în Chişinău. Sunt solicitări pentru anularea rezultatelor alegerilor, derusificare și românizare”, a declarat Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă, relatează TV8.md.

Ea a adăugat că Federaţia Rusă respectă „rezultatele exprimării voinţei locuitorilor autonomiei” şi şi-a exprimat speranţa că Găgăuzia va continua să coopereze cu Rusia.

„Rusia este legată de Găgăuzia printr-o strânsă cooperare în domeniile cultural, umanitar, comercial şi economic. Sperăm ca nou-aleasa conducere a autonomiei va continua politica de consolidare a cooperării cu ţara noastră, cu regiunile ruseşti şi, la rândul nostru, vom confirma disponibilitatea de a dezvolta în continuare legăturile cu Găgăuzia, tradiţional prietenoasă cu Rusia”, a punctat reprezentanta MAE rus.

Reluându-şi atacurile la adresa Chişinăului pe tema deciziei ca expresia „limba română” să înlocuiască în legislaţia ţării termenul de „limba moldovenească”, Zaharova s-a întrebat ironic „ce limbă ar trebui să vorbească locuitorii Găgăuziei, dacă în Moldova a fost anulat însuşi cuvântul Moldova” şi a acuzat-o pe preşedinta Maia Sandu că serveşte interesele „unui alt stat suveran”.

„Federaţia Rusă respectă alegerea poporului găgăuz. (...) Sandu susţine că rezultatele scrutinului se datorează faptului că în regiune se vorbeşte limba rusă. Dar în ce limbă trebuie să vorbească? Limba română? Cea care a înlocuit limba moldovenească, datorită faptului că preşedinta are paşaport românesc şi îşi face interesele într-un alt stat suveran? Autorităţile de la Chişinău sunt obligate să respecte alegerea poporului găgăuz, care au spus clar NU ruperii relaţiei cu Rusia”, a declarat Zaharova, citată de NewsMaker.

Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care situaţia părea să se tensioneze, marţi seara, în regiunea semiautonomă a Republicii Moldova. În ziua în care autorităţile anticorupţie de la Chişinău au făcut descinderi la Comart în cadrul unei anchete privind suspiciuni de fraudare votului, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei s-au grăbit să se reunească într-o şedinţă târzie şi au aprobat în unanimitate o declaraţie prin care o recunosc pe Evghenia Guţul în calitate de guvernatoare a regiunii, deşi justiţia nu a validat încă rezultatele alegerilor pentru funcţia de başcan. Deputaţii locali au spus că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile, şi nici în autorităţile centrale.

În turul doi al alegerilor din Găgăuzia, desfăşurat duminică, Evghenia Guţul, candidata prorusă susţinută de Partidul ŞOR, a obţinut 52,39% din voturi, devansându-l pe candidatul susţinut de socialişti, Grigorii Uzun.