Guvernul pakistanez l-a acuzat miercuri pe fostul prim-ministru Imran Khan de adăpostirea susținătorilor săi căutați pentru atacurile asupra armatei după arestarea sa săptămâna trecută și a avertizat că are la dispoziție 24 de ore pentru a-i preda, relatează Reuters.

Oameni la un mars de solidaritate cu Imran KhanFoto: Abdul Majeed / AFP / Profimedia Images

Arestarea lui Khan și violențele care au urmat au adâncit instabilitatea politică în națiunea de 220 de milioane din Asia de Sud. Pakistanul s-a confruntat cu cea mai gravă criză economică înregistrată vreodată.

Khan a spus că arestarea lui este iminentă.

„Probabil ultimul meu tweet înainte de următoarea mea arestare”, a scris el miercuri seară, adăugând că poliția i-a înconjurat casa din estul orașului Lahore.

Autoritățile pakistaneze spun că Iran Khan ascunde persoane acuzare de violențe

Ministrul informației din provincia Punjab, Amir Mir, a declarat că agențiile de informații și de aplicare a legii au identificat că aproximativ 30 până la 40 de persoane acuzate că au atacat instalațiile militare se ascund în casa lui Khan din orașul Lahore, din est.

„Dăm un ultimatum că acești teroriști ar trebui predați poliției, altfel vor fi acțiuni”, a spus Mir într-o conferință de presă în oraș. El l-a avertizat pe Khan că are la dispoziție 24 de ore pentru a preda suspecții și că o operațiune a poliției va fi lansată dacă nu se conformează.

Asistentul lui Khan, Iftikhar Durrani, a spus că acuzația că adăpostește persoane suspectate de implicare în violențe nu are nicio importanță și și-a repetat apelul pentru o anchetă independentă.

Khan a fost arestat pe 9 mai pe acuzații de corupție, pe care le neagă. El a fost eliberat pe cauțiune vinerea trecută, iar miercuri Înalta Curte din Islamabad a acordat o prelungire a cauțiunii până pe 31 mai, a declarat avocatul său Faisal Chaudhry.

Mii de susținători ai lui Khan atacaseră și incendiaseră zeci de clădiri guvernamentale și publice, inclusiv cartierul general al armatei, după arestarea sa. Peste 3.000 de persoane sunt deja în arest din cauza violențelor.

Khan a devenit politician după ce a fost jucător de cricket și și-a îndemnat susținătorii să ceară alegeri anticipate de când a fost înlăturat prin moțiune de cenzură în aprilie 2022.

Mir, ministrul din Punjab, și ministrul federal al Informațiilor, Marriyum Aurangzeb, au declarat că persoanele acuzate că au atacat instalațiile armatei în timpul violenței vor fi judecate în instanțele militare.

„Atacurile împotriva armatei țării sunt o revoltă”, a declarat Aurangzeb într-o conferință de presă separată miercuri.

Imran Khan acuză armata Pakistanului că a ordonat arestarea sa

Săptămâna trecută, fostul premier al Pakistanului, Imran Khan, și-a intensificat criticile față de puternica armată a țării, acuzându-l pe șeful armatei că nutrește „o ranchiune personală” față de el și că a ordonat arestarea lui și reprimarea partidului său.

„Este personal. Nu are nimic de-a face cu interesul național”, a declarat Khan pentru The Guardian într-un interviu la domiciliul său din Lahore, după o săptămână dramatică în care a fost arestat marți de aproape 100 de ofițeri și ținut în custodia poliției, în legătură cu un caz de corupție funciară.

„Fără nicio îndoială, armata este în spatele arestării mele”, a spus el. „Pakistanul este condus acum de șeful armatei. Reprimarea noastră este realizată de către șeful armatei”, a adăugat el.

Arestările rivalilor politici nu sunt o noutate în Pakistan – când Khan era prim-ministru, câțiva lideri ai opoziției au fost închiși, unii pentru mai mult de un an – dar o astfel de retorică antimilitară este fără precedent în politica pakistaneză, unde armata a fost mult timp văzută ca fiind făuritor de regi și exercită o putere enormă.

Curtea Supremă a Pakistanului a declarat joi ilegală arestarea fostului premier Imran Khan și a cerut agenției anticorupție a țării să îl elibereze din arest, relatează Reuters și presa locală.

Cel puțin 3 lideri ai partidului Tehreek-e-Insaf (PTI) condus de Khan au fost reținuți după arestarea fostului premier, săptămâna trecută unul dintre ei fiind un fost ministru de Externe în guvernul de la Islamabad.