Opt persoane au murit şi mii de rezidenţi au fost evacuaţi din locuinţe în urma inundaţiilor devastatoare care s-au abătut asupra regiunii italiene Emilia-Romagna (nord).

Inundații în Italia Foto: Mazza/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

UPDATE Bilanțul deceselor a crescut la 8 din cauza inundațiilor, au declarat miercuri oficialii.

Opt trupuri neînsuflețite au fost recuperate din diferite locații, a declarat reporterilor vicepreședintele Emilia-Romagna, Irene Priolo, adăugând că ploile scad în intensitate, dar nivelul râurilor continuă să crească, relatează Reuters.

„Precipitaţiile nu s-au încheiat, vor continua timp de mai multe ore'', a declarat pentru canalul de ştiri SkyTG24 adjunctul Agenţiei pentru Protecţie Civilă, Titti Postiglione. „Ne confruntăm cu o situaţie foarte, foarte complicată”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Oficialul a spus că mai multe persoane sunt date dispărute, dar nu a putut oferi numărul exact al acestora. Potrivit postului public de televiziune RAI, precum şi altor media, cel puţin patru persoane sunt date dispărute, una în Cesena, iar trei, în oraşul învecinat Forli.

Mai multe râuri au ieşit din matcă în Romagna, partea estică a regiunii, pe malul Mării Adriatice, forţând locuitorii unor oraşe precum Cesena să se urce pe acoperişul locuinţelor, de unde pompierii i-au preluat cu ajutorul elicopterelor sau al bărcilor pneumatice.

Oraşul Ravenna a fost de asemenea grav afectat.

„A fost probabil cea mai grea noapte din istoria Romagna”, a declarat pentru postul public de radio RAI primarul Ravenna, Michele de Pascale, care a mai precizat că 5.000 de persoane au fost evacuate doar din oraşul său în timpul nopţii.

„Ravenna este de nerecunoscut după pagubele suferite”, a mai spus el.

Prim-ministrul Giorgia Meloni şi-a exprimat '„întreaga solidaritate cu populaţia afectată” şi a scris pe Twitter că guvernul urmăreşte situaţia îndeaproape şi este pregătit să ofere asistenţă.

Dezastrele asociate unor fenomene meteo s-au înmulţit în Italia. Ploile torenţiale care s-au abătut asupra regiunii Emilia-Romagna urmează după săptămâni de secetă care a uscat solul, reducându-i capacitatea de a absorbi apa şi agravând impactul inundaţiilor.