Şerpaşul nepalez Kami Rita a escaladat pentru a 27-a oară vârful Everest, stabilind astfel un nou record, a anunţat miercuri organizatorul expediţiei, citat de AFP.

Alpinistul nepalez Kami Rita Sherpa a ajuns pe 17 mai pentru a 27-a oară pe vârful EverestFoto: Lakpa SHERPA / AFP / Profimedia

„A atins cu succes vârful în această dimineaţă, în timp ce ghida un alpinist vietnamez", a declarat Mingma Sherpa, reprezentantul agenţiei Seven Summit Treks.

Kami Rita Sherpa, în vârstă de 53 de ani, deţine recordul de la cea de-a 22-a sa ascensiune pe Everest, supranumit și „acoperișul lumii”, efectuată în 2018, când a doborât recordul anterior pe care l-a împărţit cu alţi doi şerpaşi, ambii retraşi din activitate.

Duminică, un alt alpinist, Pasang Dawa Sherpa, în vârstă de 46 de ani, a urcat pe Everest pentru a 26-a oară, egalând recordul lui Kami Rita.

Ghid de mai bine de douăzeci de ani, Kami Rita Sherpa a atins pentru prima dată cel mai înalt vârf al planetei (8.848 de metri) în 1994.

De atunci, el a urcat aproape în fiecare an pe Everest şi, în mai multe rânduri, a condus chiar prima echipă de tehnicieni de acces pe corzi responsabilă cu deschiderea drumului către vârf.

„Aceste recorduri nu au fost stabilite cu intenţia de a le atinge, ci ca parte a slujbei mele de ghid", a declarat Kami Rita pentru AFP în aprilie, în timp ce se îndrepta către tabăra de bază.

„Omul Everestului" s-a născut într-un sat din Himalaya

Supranumit „Omul Everestului", Kami Rita Sherpa s-a născut în 1970 la Thame, un sat din Himalaya recunoscut drept o adevărată pepinieră de alpinişti talentaţi.

Ghizii nepalezi, de obicei şerpaşi din văile din jurul Everestului, sunt consideraţi pilonii industriei de alpinism din Himalaya.

Aceştia îşi asumă riscuri enorme pentru a transporta echipamente şi alimente, pentru a fixa frânghii şi a repara scări.

Nepalul deţine opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume şi primeşte sute de alpinişti în fiecare primăvară, când temperaturile sunt mai calde şi vânturile în general calme.

În acest an, autorităţile nepaleze au eliberat 478 de permise de ascensiune alpiniştilor străini dornici să cucerească Everestul. (Agerpres)