Preşedintele american Joe Biden a confirmat luni că se va întâlni marţi cu liderii opoziţiei parlamentare, printre care speaker-ul Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, pentru a încerca să evite riscul unei incapacităţi de plată a Statelor Unite, notează AFP și Agerpres.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preşedintele democrat, la finalul unui prânz în familie la Philadelphia (nord-est), le-a răspuns afirmativ jurnaliştilor care l-au întrebat despre organizarea acestei reuniuni.

Joe Biden, Kevin McCarthy şi alţi trei lideri parlamentari plănuiseră iniţial să se întâlnească vinerea trecută, după o primă rundă de discuţii fără prea multe progrese pe 9 mai.

Dar reuniunea a fost amânată, iar echipele diverşilor protagonişti negociază de atunci.

„Rămân optimist, pentru că sunt un optimist înnăscut, dar chiar cred că există o voinţă din partea lor şi a noastră de a ajunge la un acord. Cred că vom ajunge acolo”, a declarat Joe Biden duminică.

Pe de altă parte, Casa Albă a informat că, deocamdată, preşedintele american doreşte în continuare să plece miercuri într-un turneu diplomatic în Asia şi Pacific.

De ce se împotrivesc republicanii

Kevin McCarthy, pe un ton complet diferit, a declarat luni: „Cred că poziţiile noastre sunt încă foarte îndepărtate. Nu mi se pare că (democraţii şi Casa Albă) vor un acord”.

Congresul american trebuie să voteze rapid pentru a ridica plafonul maxim al datoriei publice, în caz contrar Statele Unite riscând să se afle în imposibilitatea de a face faţă obligaţiilor şi scadenţelor financiare.

Republicanii refuză să facă acest lucru atâta timp cât Joe Biden nu este de acord să facă importante tăieri bugetare.

Fără acord, Statele Unite se vor găsi în incapacitate de plată de la începutul lui iunie, a reamintit vineri Biroul pentru buget al Congresului american.

UPDATE: Incapacitate de plată posibilă chiar de la 1 iunie

Statele Unite ar putea fi în incapacitate de plată chiar de la 1 iunie, dacă nu se ajunge la un acord în Congres pentru a ridica plafonul datoriei, a avertizat din nou secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, luni, raportând date actualizate, scrie AFP.

Această dată de 1 iunie a fost publicată la începutul lui mai şi a fost menţinută luni, „cu informaţii suplimentare disponibile acum”, a spus Janet Yellen într-o scrisoare către liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy.