Grupuri de hackeri afiliate cu Coreea de Nord au furat active în criptomonede în valoare de 721 de milioane de dolari din Japonia începând din 2017, a relatat luni cotidianul economic Nikkei, citând un studiu al furnizorului britanic de analiză blockchain Elliptic.

Coreea de Nord fură criptomonede de miliarde de dolariFoto: Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Suma este egală cu 30% din totalul acestor pierderi la nivel global, a precizat Nikkei, potrivit agenției Reuters.

Raportul survine după ce miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cadrul Grupului celor Șapte (G7) au transmis sâmbătă, în cadrul unui comunicat, că sprijină măsurile de combatere a amenințărilor tot mai mari reprezentate de activitățile ilicite ale actorilor statali, cum ar fi furtul de cripto-active.

Potrivit Elliptic, care a realizat analiza în numele ziarului japonez, Coreea de Nord a furat un total de 2,3 miliarde de dolari în criptomonede de la companii între 2017 și 2022.

Phenianul ar fi vizat activele cripto ale altor țări pentru a obține valuta străină de care are nevoie pentru programul său de rachete, notează Nikkei.

Coreea de Nord folosește două tipuri principale de atacuri cibernetice: hacking și ransomware. Analiza Elliptic a descoperit în principal acțiuni de hacking - furtul direct de la bursele de criptomonede.

Deoarece nu se știe dacă un anume atac ransomware va avea succes, se crede că Coreea de Nord își concentrează eforturile asupra atacurilor directe contra burselor de criptomonede, deoarece un atac de succes poate aduce o captură uriașă de active cripto.

Potrivit Elliptic, Coreea de Nord a furat un total de 2,3 miliarde de dolari în criptomonede de la firme între 2017 și sfârșitul anului 2022. Din această sumă, Japonia a reprezentat cea mai mare parte, urmată de Vietnam (540 de milioane de dolari), SUA (497 de milioane de dolari) și Hong Kong (281 de milioane de dolari).

(foto articol: ©Mykhailo Polenok|Dreamstime.com)