Ministrul de externe al Papua Noua Guinee a demisionat după o controversă privind cheltuielile pentru delegația oficială a țării la încoronarea regelui Charles al III-lea, scrie BBC

Justin Tkatchenko (al doilea din stanga)Foto: Kirsty O'Connor / PA Images / Profimedia

Justin Tkatchenko a călătorit împreună cu fiica sa, Savannah, care a postat pe TikTok imagini din călătoria la clasa I cu avionul și sesiunile de shopping din Singapore, înainte a lua cursa de Londra. Miercuri, el i-a etichetat pe criticii ei ca fiind niște „animale primitive”.

Comentariile domnului Tkatchenko au declanșat proteste în capitala Port Morseby vineri, în fața Parlamentului. Papua Noua Guinee este o națiune din Commonwealth din Pacific, unde regele Charles este șeful statului.

Într-o declarație ulterioară, domnul Tkatchenko a spus că s-a consultat cu prim-ministrul James Marape și a decis să facă pasul în spate.

El a adăugat că dorește să se asigure că evenimentele recente nu vor interfera cu viitoarele vizite oficiale ale președintelui american Joe Biden și prim-ministrului indian Narendra Modi.

„Vreau, de asemenea, să mă asigur că adevărul va fi clarificat și că dezinformarea și minciunile vor fi corectate”, a spus el.

Domnul Tkatchenko și fiica sa au fost criticați pentru costurile estimate ale călătoriei: circa 1 milion de dolari, potrivit ziarului local Post-Courier.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Bill Toraso, a confirmat agenției de presă Reuters că 10 dintre angajații săi au călătorit la Londra, alături de 10 oaspeți.

În videoclipul șters între timp, Savannah și-a filmat vizita la magazinele de modă de lux din Singapore și masa ei în salonul „uimitor” de primă clasă în drum spre Londra.

Acest lucru a stârnit furie în Papua Noua Guinee, unde oamenii spun că banii publici ar fi fost mai bine cheltuiți pentru serviciile publice din țară.

Prim-ministrul James Marape le-a cerut cetățenilor din Papua Noua Guinee să accepte scuzele domnului Tkatchenko.