Şeful Semilunii Roşii din Turcia a demisionat vineri, la trei luni după ce a apărut o controversă în legătură cu vânzarea de corturi unei organizaţii de caritate în primele zile după cutremurele devastatoare din februarie care au lăsat fără case peste 1,5 milioane de persoane, relatează Reuters.

cutremur TurciaFoto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Semiluna Roşie a stârnit o dezbatere publică după ce s-a aflat că a vândut corturi unei alte organizaţii de caritate, AHBAP, în primele zile după cutremur, în loc să le trimită direct în zona dezastrului.

Preşedintele demisionar, Kerem Kinik, a declarat mai întâi că a fost la curent cu vânzarea şi a descris-o ca fiind legală, argumentând că o filială a agenţiei a efectuat vânzarea. Dar ulterior a negat că era la curent cu vânzarea şi a spus că ar fi împiedicat-o dacă ar fi ştiut dinainte.

Cutremurul principal din februarie, cu magnitudinea 7,8, a zguduit o zonă imensă din sudul Turciei, provocând peste 54.000 de morţi în Turcia şi Siria vecină.

Oamenii din regiune s-au plâns de un răspuns lent din partea autorităţilor în primele zile după dezastru, ceea ce a provocat critici la adresa guvernului.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, aflat în campanie electorală şi riscând să piardă alegerile, a declarat joi că este "întristat" de faptul că Semiluna Roşie a vândut corturi. "Semiluna Roşie nu poate vinde corturi. Ar trebui să corecteze imediat această greşeală", a declarat el în timpul unei întâlniri cu tinerii, care a fost preînregistrată şi difuzată joi.

Vineri, asociaţia de ajutorare a anunţat demisia preşedintelui Kinik şi a spus că va organiza o convenţie extraordinară. (News.ro)