Întemeierea unei familii în Italia devine un „efort titanic” pe care doar cei bogaţi şi-l pot permite, întrucât condiţiile „sălbatice” ale pieţei libere îi împiedică pe tineri să aibă copii, a declarat vineri Papa Francisc, la o conferinţă la care a stat alături de premierul Giorgia Meloni, scrie Reuters.

Papa FranciscFoto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Naşterile în Italia au scăzut pentru prima dată sub 400.000 în 2022, înregistrând a 14-a scădere anuală consecutivă, iar populaţia totală a scăzut cu 179.000 de persoane, ajungând la 58,85 milioane.

„Situaţii şi inegalităţi din ce în ce mai grave”

Vorbind la o conferinţă despre criza demografică în creştere, Papa Francisc a spus că scăderea natalităţii semnalează o lipsă de speranţă, cu generaţiile tinere împovărate de un sentiment de incertitudine, fragilitate şi precaritate.

  • „Dificultatea de a găsi un loc de muncă stabil, dificultatea de a păstra un loc de muncă stabil, casele cu preţuri prohibitive, chiriile foarte mari şi salariile insuficiente sunt probleme reale.
  • Piaţa liberă, fără măsurile corective necesare, devine sălbatică şi produce situaţii şi inegalităţi din ce în ce mai grave”, a afirmat Papa Francisc, în timp ce stătea alături de premierul italian Giorgia Meloni.

„Mi-am pierdut răbdarea”

El a mai spus că animalele de companie înlocuiesc copiii în unele familii şi a povestit cum o femeie care a participat la o audienţă recentă şi-a deschis geanta şi a cerut binecuvântarea papală pentru „copilul ei”, care era de fapt un câine:

  • „Mi-am pierdut răbdarea şi am mustrat-o spunându-i că mulţi copii sunt flămânzi şi tu îmi aduci un câine”.

„Nu putem accepta pasiv că atât de mulţi tineri sunt nevoiţi să se mulțumească cu substitute mediocre”

În același timp, Papa Francisc a spus că există „constrângeri aproape insurmontabile” pentru tinerele femei nevoite să aleagă între carieră şi creșterea unui copil. Având în vedere costurile ridicate pe care le implică creşterea copiilor, oamenii îşi revizuiesc priorităţile, a adăugat el.

  • „Nu putem accepta pasiv faptul că atât de mulţi tineri se străduiesc să îşi realizeze visul unei familii şi sunt nevoiţi să coboare ştacheta dorinţelor, mulţumindu-se cu substitute mediocre: să facă bani, să ţintească o carieră, să călătorească, să îşi păstreze cu egoism timpul liber”, a spus el.

Scăderea populaţiei este o preocupare majoră pentru cea de-a treia ţară ca mărime din zona euro, ministrul economiei avertizând săptămâna aceasta că PIB-ul Italiei riscă să scadă cu 18 puncte procentuale în următoarele două decenii dacă tendinţele actuale de natalitate continuă.

Ministrul Educaţiei a declarat joi că datele demografice actuale sugerează că populaţia şcolară a Italiei va scădea cu un milion de copii în următorii 10 ani.