Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a îndemnat joi Washingtonul să găsească o soluţie la diferendele cu Venezuela şi Cuba cu scopul de a încetini fluxul de migranţi la frontiera de sud a Statelor Unite, notează AFP.

Migranti la granita SUAFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Acest apel intervine la două zile după o videoconferinţă între preşedintele Lopez Obrador şi omologul său american, Joe Biden, în cursul căreia s-a discutat despre criza migratorie fără precedent de la frontiera dintre SUA şi Mexic.

Washingtonul „trebuie să rezolve lucrurile în Venezuela, în Cuba, în toate ţările. Cum putem menţine armonia, pacea şi liniştea dacă există diferende, dacă există lupte?", a întrebat retoric Lopez Obrador, referindu-se la confruntarea diplomatică dintre Casa Albă şi guvernele de la Caracas şi Havana.

Statele Unite au impus din 1962 un embargo comercial şi financiar Cubei, care face faţă cu cea mai gravă criză din ultimii treizeci de ani, şi au aplicat sancţiuni regimului venezuelean.

SUA se pregătesc pentru o situaţie potenţial „haotică" la frontiera sa de sud, odată cu ridicarea, joi seară, a unei măsuri de blocare a accesului pe teritoriul său în vigoare de la începutul pandemiei. Aceasta face autorităţile să se teamă de un aflux de migranţi.

Preşedintele mexican a adăugat că i-a reiterat omologului său american necesitatea de a aborda cauzele migraţiei în America Latină şi Caraibe, unde "este multă sărăcie, foarte mult abandon".

Lopez Obrador a asigurat, de asemenea, că guvernul său lucrează cu Statele Unite „pentru ca să nu existe haos" la expirarea „Titlului 42", măsura sanitară care blochează accesul pe teritoriul american, care urma să fie ridicată joi seară. (Agerpres)