​Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a cerut miercuri congresmenilor republicani să provoace o incapacitate de plată a datoriei, dacă nu vor exista reduceri bugetare „masive", transmite AFP.

Donald TrumpFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

„Aleşilor, senatorilor, le spun: dacă nu vă dau reduceri masive, va trebui să provocaţi o neplată", a lansat Donald Trump, candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, într-o discuţie cu alegătorii, moderată de CNN.

Democraţii şi republicanii sunt angajaţi într-o confruntare cu privire la creşterea plafonului datoriei SUA, o manevră legislativă necesară pentru ca cea mai mare economie a lumii să poată continua să îşi plătească facturile, oficialii şi creditorii.

Donald Trump a estimat că neîndeplinirea obligaţiei de plată va fi probabil evitată, prezicând că democraţii vor „ceda" în acest dosar.

Succesorul său democrat, Joe Biden, a exclus totuşi ideea unor negocieri care să vizeze reduceri de buget pentru moment, acuzându-i pe republicanii din Congres că ţin economia „ostatică".

Fără un vot în Congres, Statele Unite s-ar putea afla în incapacitate de plată în această vară. Această situaţie ar avea, potrivit Casei Albe, consecinţe catastrofale asupra ocupării forţei de muncă şi a creşterii economice, pe lângă destabilizarea finanţelor mondiale. (Agerpres)