Atacul de la școala din Belgrada durat doar 120 de secunde, timp în care băiatul de 13 ani a tras 47 de focuri de armă și a împușcat 14 copii, un agent de pază și o profesoară. Opt dintre colgii săi și paznicul au murit. În locuința sa, anchetatorii au găsit planuri minuțioase ale masacrului și o listă cu 16 copii pe care băiatul voia să îi ucidă, iar motivul a fost extrem de bizar: o parte dintre colegii săi erau mai buni la școală decât el, scrie publicația sârbă telegraf.rs.

Părinții și copiii sunt șocați după atacul armat din BelgradFoto: OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

În apartamentul lui Kosta K., născut în 30 iulie 2009, poliția a găsit, printre altele, o listă cu numele a 16 copii, colegi de la școala generală Vladislav Ribnikar din cartierul central Vracr pe care băiatul ar fi vrut să îi ucidă.

Publicația sârbă telegraf.rs scrie, citând surse, că motivul a fost extrem de bizar: se presupune că unii copii erau mai buni decât el la școală și nu ar fi vrut ca aceștia să iasă în evidență pentru abilitățile lor.

Masacrul a durat 120 de secunde

Kosta a ucis 7 fete și un băiat și și-a rănit alți șase colegi.

Anchetatorii spun că băiatul începuse de o lună să pună la cale atacul și își planificase fiecare detaliu. Miercuri, 3 mai, după două zile de vacanță, a mers la școală cu un rucsac în care se aflau două pistoale și 4 cocktail-uri Molotov. El luase pistoalele din seiful tatălui său, un cunoscut medic radiolog din Belgrad. Copilul dobândise abilități de tragere de la vârsta de 12 ani, mergând în poligon împreună cu tatăl său.

În doar 120 de secunde, a împușcat 14 copii, un agent de securitate și pe profesoara de istorie, scrie telegraf.rs. Totul s-a petrecut între orele 8.40 și 8.42, iar băiatul a tras 57 de gloanțe.

Băiatul l-a ucis pe paznicul școlii de la 14 metri distanță

Conform anchetatorilor, băiatul de 13 ani l-a ucis pe agentul de securitate al școlii de la 14 metri distanță.

Pe cele trei fete le-a ucis pe holul școlii, iar pe cei cinci colegi i-a omorât în sala de clasă de la primul etaj. Toți copiii erau născuţi între 2009 şi 2011.

După atac, băiatul a sărit pe fereastra de la primul etaj al școlii și a sunat la poliție. A anunțat că a împușcat mai mulți oameni și a spus că este un „psihopat care trebuie să se calmeze”.

Procurorii mai spun că băiatul citise Codul Penal al Serbiei, aflând că nu va răspunde penal pentru că nu a împlinit 14 ani, mai scrie telegraf.rs.

În prezent, el este internat într-o clinică de psihiatrie pentru copii și tineri, în timp ce tatăl său a fost arestat preventiv. Bărbatul a fost audiat timp de trei ore și și-a negat vinovăția. Anchetatorii spun că el şi-a învăţat fiul să folosească armele de foc, ducându-l la şedinţe de tragere, deși o astfel de activitate este nepotrivită pentru vârsta lui. De asemenea, Vladimir K. este acuzat și că nu și-a securizat seiful în care ținea armele și muniția.

Procurorii au dispus o expertiză asupra telefonului mobil și a computerului băiatului.

Părinții școlii elementare „Vladislav Ribnikar” unde a avut loc atacul au fost anunțați că copiii ar trebui să se întoarcă la cursuri miercuri, iar mulți dintre ei s-au opus acestei decizii.

Autoritățile sârbe vor să reducă drastic numărul celor care dețin arme

Într-un alt atac armat comis la mai puţin de 48 de ore după primul, un tânăr de 21 de ani a ucis opt oameni şi a rănit 14 în apropierea oraşului Mladenovac din centrul Serbieii. Poliţiştii l-au arestat pe atacator şi au găsit la locuinţa acestuia mai multe arme şi muniţie din belşug.

În Serbia, cu o populaţie de 6,8 milioane de locuitori, există aproximativ 760.000 de arme în posesia a aproximativ 400.000 de oameni, una dintre cele mai mari rate din lume.

Guvernul de la Belgrad vrea să reducă acest număr la maximum 40.000.

Printre măsuri, se preconizează şi introducerea unui moratoriu de doi ani privind eliberarea licenţelor pentru deţinerea oricărei arme, inclusiv a celor de vânătoare.

Luni, în aproximativ 1.800 de şcoli din Serbia a fost întărită prezenţa preventivă a poliţiei, care a cerut elevilor şi părinţilor să anunţe orice problemă de securitate.

Opoziţia parlamentară a convocat pentru luni după-amiază un protest sub sloganul „Serbia împotriva violenţei" pentru a cere mai multe demisii de la guvern, după cea a ministrului educaţiei, precum şi alte măsuri de prevenire a violenţei în ţară.