Persoanele infectate cu HIV urmează să poată intra în armata franceză, jandarmerie și unitățile de pompieri din Paris şi Marsilia, a anunțat luni la postul France 2 ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu, care a emis un decret în acest sens, relatează AFP și News.ro.

Legiunea Straina FrancezaFoto: Jose Nicolas / AFP / Profimedia Images

Acest decret, iniţiat de către ministrul de Interne Gérald Darmanin, „va fi publicat în zilele următoare” şi se va aplica „jandarmeriei, pompierilor din Paris şi Marsilia şi întregilor Forţe armate” franceze, a anunțat Sébastien Lecornu în emisiunea Les Quatre vérités.

„A avea HIV nu va mai fi un criteriu de discriminare din principiu”, a subliniat el.

În prezent, criterii medicale de aptitudine în vederea integrării nu le permit persoanele seropozitive accesul în aceste ramuri ale forțelor de securitate franceze.

La sfârşitul lui 2022 această interdicție la angajare a persoanelor care au HIV - virusul care cauzează SIDA - a fost ridicată în cazul poliţiştilor.

Franța a abrogat prin decret guvernamental interdicția pentru persoanele seropozitive

Guvernul a abrogat prin decret aplicarea Sigycop, un instrument de evaluare a aptitudinii fizice folosit în angajările pentru mai multe locuri de muncă din sectorul public. Printr-o aplicare strictă a acestei evaluări, persoanele seropozitive sunt clasate drept inapte.

Ministerul Apărării, al cărui serviciu al sănătăţii efectuează recrutarea jandarmilor şi pompierilor militari, a refuzat mereu, până în prezent, să modifice Sigycop.

Ultimele studii ştiinţifice au demonstrat că persoanele seropozitive care beneficiază de tratamente antivirale au o încărcătură virală nedectabilă şi nu transmit HIV.

Noua măsură vine după ce în iulie 2021 Franţa a autorizat donarea de organe între purtătorii de HIV. Această decizie a fost luată la rândul ei după o altă hotărâre asemănătoare din 2015 cu privire la persoanele infectate cu hepatita C, demers ce a avut evaluări pozitive.