​Un bărbat încarcerat pentru că publicase o caricatură a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko a murit duminică în detenţie în această ţară unde este reprimată orice fel de disidenţă, a anunţat o organizaţie neguvernamentală, precizând că deţinutul respectiv avea probleme cardiace, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.

Forte de ordine BelarusFoto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images

Nikolai Klimovici (61 de ani) a decedat în colonia penitenciară nr.3 din regiunea Vitebsk (nord-est), a indicat pe Telegram Centrul Viasna de apărare a drepturilor omului, fără a preciza deocamdată cauza decesului.

Klimovici era încarcerat deşi avea un statut de invaliditate din cauza unor grave probleme cardiace, subliniază organizaţia respectivă.

El fusese arestat în decembrie în regiunea Pinsk (sud) şi acuzat de „ultragiu adus şefului statului” pentru că pubicase pe reţelele de socializare un desen satiric care îl arăta pe Aleksandr Lukaşenko, potrivit Viasna.

Nikolai Klimovici fusese eliberat în aşteptarea procesului său, după ce i se făcuse rău în arestul preventiv. La sfârşitul lunii februarie, el fusese condamnat la un an de închisoare pentru această acuzaţie şi încarcerat pentru a executa pedeapsa.

„Am inima frântă să aflu că deţinutul politic Nikolai Klimovici a murit într-o colonie penitenciară”, a reacţionat pe Twitter Svetlana Tihanovskaia, personalitate de marcă a opoziţiei belaruse din exil.

„Dacă ajutorul medical de urgenţă nu va ajunge şi la alţi deţinuţi politici, vor muri şi mai mulţi”, a adăugat ea.

Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukaşenko a fost reales în 2020 în urma unui scrutin prezidenţial considerat fraudulos, ceea ce a determinat zeci de mii de persoane să manifesteze împotriva lui timp de mai multe săptămâni.

Arestările în masă, exilurile forţate şi pedepsele grele cu închisoarea aplicate militanţilor şi jurnaliştilor au înfrânt această mişcare.

Potrivit unei liste publicate de centrul Viasna, Belarus are în prezent aproape 1.500 de deţinuţi politici. Pe această listă figura şi Nikolai Klimovici.