Preşedintele islamist al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a atacat duminică pe principalul său rival în alegerile de duminica viitoare, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, numindu-l „beţiv” şi „necredincios”, la cel mai mare miting din campania electorală cu o săptămână înainte de alegeri.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

La un miting electoral desfăşurat la Istanbul, în faţa a sute de mii de oameni, liderul turc, aflat la putere de 20 de ani, a acuzat opoziţia că vrea să divizeze ţara eurasiatică, relatează Agerpres.

„Nu-l vom lăsa pe Kilicdaroglu, care merge cu organizaţii teroriste, să divizeze această ţară”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs transmis în direct la televiziunea turcă.

Potrivit liderului turc, la acest miting ar fi participat 1,7 milioane de persoane.

Adresându-se sutelor de mii de susţinători, Erdogan a spus ca Kiliçdaroglu poate să bea cât vrea, oamenii nu vor da ţara pe mâna unui „beţiv”, calificându-i pe opozanţi drept „necredincioşi”.

Erdogan, care a fost nevoit recent să ia o pauză de la campania electorală din cauza unei probleme de sănătate, este cunoscut pentru retorica sa dură care vizează nu doar opoziţia, ci şi minorităţile, inclusiv comunitatea LGBTQ, notează agenția DPA.

Kilicdaroglu promisese sâmbătă, în cadrul unui miting la Istanbul, că va pacifica şi unifica ţara în cazul unei victorii.

„Eu, împreună cu prietenii mei, voi aduce primăvara în această ţară, voi aduce pacea. Indiferent de cine sunt, ne vom ocupa de problemele tuturor celor care trăiesc în această ţară. Nu vom discrimina niciodată pe nimeni”, a dat asigurări candidatul opoziţiei.

„Voi fi preşedintele a 85 de milioane (de oameni). Voi servi 85 de milioane. Nu voi face distincţii şi îi voi îmbrăţişa pe toţi”, a conchis Kilicdaroglu, care conduce în sondaje cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

Kemal Kilicdaroglu (Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia)