Premierul Slovaciei, Eduard Heger, a anunţat duminica aceasta că i-a cerut preşedintei Zuzana Caputova să-l elibereze din funcţie, transmite Reuters.

Eduard HegerFoto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Anunţul vine după ce demisiile mai multor miniştri au fragilizat cabinetul care acţionează din postura de executiv interimar, înaintea alegerilor din luna septembrie.

Eduard Heger urmează să aibă mai târziu, duminică, o întrevedere cu preşedinta Zuzana Caputova, ale cărei prerogative includ numirea unui nou prim-ministru.

Vineri, ministrul de externe slovac, Rastislav Kacer, i-a cerut lui Caputova să-l elibereze din funcţie. După cum a relatat EFE cu acel prilej, Kacer nu îşi prezentase oficial cererea de demisie, deoarece se afla în turneu în afara ţării.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei slovace a confirmat însă vineri că biroul prezidenţial a primit o cerere de demisie scanată.

Şi titularul agriculturii, Samuel Vlcan, şi-a anunţat intenţia de a demisiona şi se aşteaptă ca preşedinta Caputova să-i accepte demisia săptămâna viitoare.

Anterior, în decembrie 2022, ministrul finanţelor, conservatorul Igor Matovic, fost şef al guvernului, şi-a anunţat demisia.

Date fiind tensiunile şi instabilitatea în creştere la vârful puterii în Slovacia, ţară central-europeană cu 5,5 milioane de locuitori, nu este exclus ca alegerile legislative, prevăzute pentru 30 septembrie, să fie devansate, mai scrie EFE, preluată de Agerpres.