Prezent la Superbet Chess Classic - cea mai importantă competiție găzduită de România în noul mileniu, marele campion rus Garry Kasparov, 60 de ani, a acceptat un dialog cu GSP, în care a vorbit mult despre politică, dar și despre șah, inteligență artificială și o calitate pe care o vede fundamentală în viața de zi cu zi.

Garry KasparovFoto: CARLOS COSTA / AFP / Profimedia

Într-o cameră retrasă de la Grand Hotel Bucharest, ex-Intercontinental, hotelul prin care tăcerea severă a competiției se plimbă cu autoritate pe culoare, Garry Kasparov se așază într-un fotoliu comod. Obiectiv, arată ușor obosit, însă într-o formă fizică excelentă.

Geniu în șah, opozant al lui Vladimir Putin din diasporă, pasionat de lupta și oportunitățile pe care le oferă roboții atât pe tabla hașurată, cât și în viața curentă, Kasparov ar trebui să fie intimidant. Dar se asigură că nu este.

Așa că dialogul este unul fluid, dar cu o preocupare centrală: evenimentele politice prezente, care frământă inima Bătrânului Continent. Nu e de mirare, în condițiile în care abia a mărturisit în Der Spiegel că „nu bea ceaiuri cu străinii și mereu ține un bodyguard în preajmă”, având în vedere ce pățesc criticii externi ai Kremlinului.

Citește mai mult pe gsp.ro