Prim-ministrul indian Narendra Modi va fi invitatul de onoare la Paris la parada militară de Ziua Naţională a Franţei, din 14 iulie - o oportunitate pentru Franţa de a se „angaja într-o nouă fază de parteneriat” cu New Delhi, în timp ce China îşi intensifică demonstraţiile de forţă în regiunea indo-pacifică, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

Narendra Modi și Emmanuel MacronFoto: Achmad Ibrahim / AP / Profimedia

„Pentru a marca această etapă importantă, un contingent al forţelor armate indiene va participa la defilare alături de forţele franceze”, au precizat cele două ţări într-o declaraţie comună, vineri.

Franţa şi India doresc să stabilească „noi obiective ambiţioase pentru cooperarea strategică, culturală, ştiinţifică, universitară şi economică, inclusiv într-un număr mare de sectoare industriale”, potrivit acestei declaraţii.

Reamintind că „împărtăşesc aceeaşi viziune asupra păcii şi securităţii, în special în Europa şi regiunea Indo-Pacific”, cei doi parteneri iau în considerare, de asemenea, „iniţiative comune” privind schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi dezvoltarea durabilă.

Vizita va fi de asemenea „o oportunitate pentru Franţa şi India de a-şi reafirma angajamentul faţă de multilateralism, în special în cadrul preşedinţiei indiene a G20”, se explică în comunicat.

Paris şi New Delhi sunt parteneri importanţi, notează AFP. În februarie, compania naţională indiană Air India a semnat o scrisoare de intenţie cu producătorul european de avioane Airbus pentru 250 de avioane. Franţa încearcă să-şi sporească influenţa în vasta regiune indo-pacifică, ce se întinde din India până în sudul Pacificului, trecând prin China, Asia de Sud-Est, Australia şi Noua Zeelandă.

În condiţiile în care India a devenit cea mai populată ţară din lume la sfârşitul lunii aprilie, depăşind China şi ajungând la 1,425 miliarde de locuitori, conform Naţiunilor Unite, această zonă va cuprinde 75% din populaţia lumii în 2040 - cu un potenţial semnificativ de dezvoltare economică. Franţa are aici mai multe teritorii precum Noua Caledonie, Polinezia Franceză şi chiar teritoriile antarctice şi subantarctice. În această zonă sunt staţionaţi peste 7.000 de soldaţi francezi, sunt operaţionale circa zece fregate şi câteva avioane asigură supravegherea zonei.

„Logica blocurilor”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat China în aprilie, care s-a angajat în mai multe demonstraţii de forţă împotriva Taiwanului în ultimele luni. Dar, de la pierderea unui important contract de submarine cu Australia, Parisul încearcă să-şi consolideze relaţiile cu India, un partener-cheie râvnit.

În timpul unei vizite oficiale, în septembrie anul trecut, ministrul francez de externe Catherine Colonna a vorbit despre „un punct comun” între New Delhi şi Paris cu privire la faptul că „logica bloc contra bloc ar fi greşită: nu mai este logica americană, ne distingem printr-un abordare mai nuanţată şi multidimensională în relaţia noastră cu China”.

Ea a adăugat că Franţa împărtăşeşte cu India „o analiză în foarte mare parte convergentă privind atitudinea Chinei, militarizarea acesteia”, precum şi preocupări comune, în special cu privire la operaţiunile desfăşurate de Beijing în strâmtoarea Taiwan.

„Franţa intenţionează să-şi folosească toată greutatea diplomatică şi strategică” în regiunea Indo-Pacific, a explicat pentru France Presse în aprilie Isabelle Saint-Mezard, cercetătoare la Centrul Asia al Institutului Francez pentru Relaţii Internaţionale (Ifri).

În faţa riscurilor unui nou război rece între China şi Statele Unite ale Americii, Parisul se poziţionează ca o „alternativă” la Beijing sau Washington, a adăugat ea.

Citește și: