Mama elevului în vârstă de 13 ani acuzat că omorât 9 persoane a fost arestată, după ce și tatăl acestuia a fost reținut, a declarat miercuri președintele sârb Aleksandar Vucic, la o conferință de presă, relatează CNN. Totodată, potrivit lui Vucic, Kostas K. va fi internat într-o clinică de psihiatrie, potrivit Nova.rs și Reuters.

Un barbat plange in urma atacului de la scoala din BelgradFoto: OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia
  • „Astăzi este una dintre cele mai grele zile din istoria modernă a țării noastre. Îmi exprim condoleanțe familiilor, părinților, fraților, surorilor, bunicilor copiilor uciși, precum și copiilor și familiei agentului de securitate ucis”, a spus Vucic la începutul discursului.
  • „Trebuie să ne uităm la tipare, să ne uităm la responsabilitatea fiecăruia dintre noi și să căutăm o soluție pentru ca așa ceva, oricât de imprevizibil și de neașteptat ar fi, să nu se mai întâmple niciodată, dar trăim într-o astfel de lume încât este posibil. Nu m-am grăbit, nimeni nu s-a grăbit să facă declarații, am vrut să ne uităm la tot ce a mers prost sistemul, tot ce este responsabilitatea fiecăruia dintre noi pentru că nu putem înapoia copiii părinților lor”, a spus președintele Serbiei.

Suspectul ar urma să fie plasat într-o instituție specială de psihiatrie, a mai spus Vucic.


  • „În acest moment, băiatul se află într-un loc special și va fi plasat într-o secție specială a unei clinici de psihiatrie”, a declarat Vucic reporterilor, adăugând: „el nu știe ce a făcut sau nu arată remuşcări”.

În timpul anchetei sale la fața locului, Parchetul Superior din Belgrad a declarat într-un comunicat miercuri că a dispus prezența asistenților sociali în timp ce i se luau declarații elevului de 13 ani și i s-a efectuat un examen medical.

Tânărului în vârstă de 13 ani i s-a recoltat sânge pentru analize toxicologice pentru a stabili dacă se afla sub influența alcoolului, a stupefiantelor sau a altor substanțe psihoactive în momentul atacului.

Potrivit prevederilor legale sârbe, băiatul „nu este considerat responsabil din punct de vedere penal, pentru că nu a împlinit vârsta de 14 ani”, se arată în comunicatul Parchetului.

Ambii părinți ai elevului au fost reținuți

  • „Tatăl său a fost reținut în calitate de proprietar al armei, pe care evident a păstrat-o și a depozitat-o ​​ilegal, deși avea toate avizele necesare. Mama a fost de asemenea reținută”, a spus Vučić, adăugând că „este obligat să vorbească despre cauzele reale și responsabilitatea numeroaselor povești și neadevăruri care se răspândesc pe rețelele de socializare”.

Vucic a făcut apel la oameni să nu inventeze povești despre cum ar fi amenințat cu bombe și a spus că nu Kostas ceruse să fie transferat la o altă clasă, dar nu a făcut față.

Potrivit președintelui sârb, elevul fusese de trei ori la poligon cu tatăl său.

  • „Au fost găsite 57 de carcase și șase gloanțe. Patru încărcătoare cu câte 18 gloanțe fiecare”, a spus președintele Serbiei, care a adăugat că tatăl atacatorului este membru de onoare al unui poligon de tragere.

Ce măsuri a propus Vucic după tragedia în care au fost omorâți 9 oameni într-o școală

Aleksandar Vucic a propus introducerea unui moratoriu privind păstrarea și purtarea armelor pentru următorii doi ani, cu excepția armelor de vânătoare. Apoi, controlarea modului în care funcționează toate poligonului de tragere, să auditeze toate permisele eliberate și să controleze modul în care persoanele își păstrează armele.

„Propunerea mea este de a reduce limita răspunderii penale de la 14 la 12 ani”, a spus Vucic.

Apoi a propus să impună răspunderea legală persoanelor care permit accesul minorilor la arme. Vučić a propus, de asemenea, introducerea testelor obligatorii de droguri în școlile secundare la fiecare șase luni.