Experții ONU în domeniul drepturilor omului au condamnat miercuri execuția iminentă a trei membri ai unui trib saudit care au protestat față de proiectul megaorașului Neom, pe care regimul dorește să îl construiască la Marea Roșie, potrivit AFP.

Neom, magalopolisul viitoruluiFoto: Captura YouTube

Trei membri ai tribului Huwaitat, care locuiesc în zona deșertică din nord-vestul Arabiei Saudite, unde se construiește Neom, megaorașul futurist de 500 de miliarde de dolari dorit de prințul moștenitor Mohammed bin Salmane, se confruntă cu un „risc iminent” de execuție, au avertizat o duzină de experți independenți.

„Ei au fost acuzați de terorism, dar, de fapt, ar fi fost arestați pentru că s-au opus evacuărilor forțate în numele proiectului Neom și al construcției unui oraș liniar de 170 de kilometri, numit The Line”, au afirmat aceștia într-un comunicat.

Cei trei bărbați, Shadly Ahmad Mahmoud Abu Taqiqa al-Huwaiti, Ibrahim Salih Ahmad Abu Khalil al-Huwaiti și Atallah Moussa Mohammed al-Huwaiti au fost condamnați la moarte la 5 august, iar sentințele au fost confirmate la 23 ianuarie, se mai arată în declarație.

„În conformitate cu dreptul internațional, statele care nu au abolit încă pedeapsa cu moartea o pot impune doar pentru „cele mai grave crime”, care implică uciderea intenționată”, au precizat experții.

„Nu credem că acuzațiile aduse împotriva lor îndeplinesc acest prag”, au adăugat experții. Alți trei membri ai tribului Huwaitat au fost, de asemenea, condamnați la pedepse cuprinse între 27 și 50 de ani de închisoare, au precizat aceștia.

Experții, care sunt numiți de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar nu vorbesc în numele ONU, au deplâns faptul că cei șase au fost acuzați în temeiul unei legi antiteroriste din 2017 „excesiv de vagi”.

De asemenea, ei au cerut ca autoritățile saudite să investigheze acuzațiile potrivit cărora unii dintre deținuți au fost torturați și să le revizuiască sentințele.

De asemenea, ei au exprimat îngrijorări cu privire la proiectul Neom în ansamblu, în condițiile în care grupurile pentru drepturile omului acuză autoritățile saudite de abuzuri grave.

Regimul de la Riad este suspectat că evacuează membrii tribului Huwaitat din casele lor din trei sate, adesea fără compensații adecvate, și se pare că îi reprimă violent pe cei care se opun sau se opun pașnic evacuării.

În 2020, un membru al tribului Huwaitat a fost împușcat mortal după ce a refuzat să renunțe la pământul său.

Toate companiile, inclusiv investitorii străini, implicate în proiect ar trebui „să se asigure că nu cauzează sau contribuie (...) la încălcări grave ale drepturilor omului”, au adăugat experții.​

Cea mai mare structură din lume-între SF și realitate

Arabia Saudită se lansează într-un plan ambițios de a construi cea mai mare structură din lume în nord-vestul regatului, a relatat cotidianul The Wall Street Journal (WSJ), după ce a consultat sute de pagini de documente confidențiale de planificare care au dezvăluit pentru prima dată configurația planului, citează Al Jazeera.

Zgârie-norii în oglindă se vor întinde în paralel pe o lungime de 120 km și vor găzdui cinci milioane de persoane, potrivit unor documente consultate de WSJ.

Structura, cunoscută sub numele de Mirror Line, va fi compusă din două clădiri reflectorizante din sticlă cu o înălțime de până la 488 de metri, care se vor desfășura în paralel pe o distanță de 120 de kilometri, traversând terenuri de coastă, munte și deșert.

Cele două clădiri vor fi conectate prin pasarele, iar pe sub ele va trece un tren de mare viteză. Se preconizează că structura va costa, la finalizare, suma uriașă de 1.000 de miliarde de dolari și că va găzdui cinci milioane de persoane care vor putea călători de la un capăt la altul într-un interval de 20 de minute.

Neom, moștenirea de legendă a lui MbS

Structura este epicentrul proiectului prințului moștenitor și conducătorului de facto Mohammed bin Salman de oraș inteligent cu emisii zero de dioxid de carbon, numit Neom, a cărui construcție va costa încă 500 de miliarde de dolari și care este de mărimea statului american Massachusetts.

Neom este deținut de fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite și face parte dintr-un cadru numit Saudi Vision 2030, un plan care urmărește să diversifice economia Arabiei Saudite și să reducă dependența sa de petrol.