Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Emmanuel Macron, este puternic criticat după publicarea unui roman licențios cu doar câteva oare înainte de retrogradarea ratingului de credit al Franței, relatează Reuters.

Bruno Le MaireFoto: Morissard Aurelien / Abaca Press / Profimedia Images

Politicienii de opoziție și comentatorii politici l-au ridiculizat pe Le Maire din cauza unei scene explicite de sex din carte și l-au acuzat că se ocupă de scrierea de ficțiune licențioasă într-o perioadă în care Franța se confruntă cu o criză a costului de trai și proteste împotriva majorării vârstei de pensionare.

„Sunt 100% concentrat asupra slujbei”, a răspuns Le Maire într-un interviu acordat postului de radio Franceinfo.

„Fugue Americaine”, cartea scrisă de acesta, este o poveste fictivă despre pianistul de legendă Vladimir Horowitz și relatează călătoriile fraților Franz și Oskar Wertheimer în Cuba pentru a participa la unul dintre concertele sale.

Ministrul francez este criticat și ridiculizat din cauza unei scene în care Oskar întreține relații sexuale cu un personaj numit Julia, ediția franceză a site-ului de stânga Huffington Post notând că „Bruno Le Maire a scris despre un anus și nimeni nu a fost pregătit pentru asta”.

„Sunt 10 rânduri dintr-o carte de 480 de pagini”, s-a apărat Le Maire în timpul interviului acordat Franceinfo.

„Acest roman este o aventură umană grozavă și îmi doresc să fie citit ca atare (...) Nimic nu îmi va obstrucționa libertatea de a scrie”, a adăugat el.

Ministrul francez spune că scrisul este „grădinăritul” său

Le Maire s-a apărat ulterior și pe contul său de Twitter.

„Mulți dintre voi mă întrebați cum am timp să scriu când sunt ministru. Unii oameni se ocupă de grădinărit sau merg în drumeții, eu scriu”, a notat el.

Evident, opozanții politici nu s-au lăsat convinși.

Francois Ruffin, un legiuitor de stânga, a declarat pentru televiziunea BFM că:

„Într-o perioadă în care poporul francez are îngrijorări uriașe cu privire la inflație (...) ar trebui el să aibă la dispoziție un minut, o oră, o săptămână din timpul său pe care să și-l dedice scrierii unor scene erotice?”.

Acest scandal survine pentru președintele Emmanuel Macron și guvernul său la o lună după ce un alt membru al executivului, ministrul pentru afaceri sociale Marlene Schiappa, a provocat indignare după ce a pozat pentru coperta revistei Playboy.

Criticile la adresa ei au vizat de asemenea cu precădere oportunitatea gestului într-un moment în care Franța trece prin turbulențe sociale puternice din cauza reformării sistemului de pensii și a inflației puternice care a provocat mișcări sindicale fără precedent în ultimele decenii în mai multe țări europene.