„Dacă Vaticanul vrea, ancheta poate dura foarte puțin”, a afirmat Pietro Orlandi, fratele Emanuelei, o cetățeană a Vaticanului dispărută în 1983 la vârsta de 16 ani, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Manifestație la Vatican pentru rezolvarea cazului Emanuela OrlandiFoto: Andrew Medichini / AP / Profimedia

Fratele Emanuelei Orlandi nu renunță și duminică la emisiunea „Verissimo” a solicitat din nou o anchetă care să facă lumină, după 40 de ani, despre ceea ce i s-ar fi putut întâmpla surorii sale. „O simt în viață”, a spus bărbatul.

„Chestia aia că Wojtyla ieșea seara pe ascuns – spune Pietro Orlandi – a fost o frază pe care o spunea toată lumea. Nu am jignit pe nimeni și pentru asta nu mi-am cerut niciodată scuze. Am citat cuvintele unui document audio, nu ale mele, în care se fac declarații dure despre Papa Wojtyla și despre cazul Emanuela Orlandi.

Mi s-a părut de cuviință să fie ascultat de promotorul justiției, astfel încât să poată auzi această persoană”, a povestit Pietro Orlandi, fratele Emanuelei la „Verissimo”, emisiune difuzată pe Canale 5.

«Când merg la mama, ea mă întreabă mereu: „Deci, ai găsit-o pe Emanuela?”. Ea așteaptă în continuare vestea bună, care va veni mai devreme sau mai târziu, eu sunt mereu optimist».

Orlandi face referire la un dosar, despre autenticitatea căruia există păreri foarte contradictorii, care ar povesti în detaliu ce i s-a întâmplat surorii sale Emanuela din primele momente ale dispariției ei: «L-a văzut omul Papei, Paolo Gabriele, care mi-a fost prieten, și însuși Părintele Georg i-a spus avocatului meu că „dosarul există, dar e la Secretariatul de Stat”, așa că atunci când spune că nu îl are, este adevărat».

Și, apoi: «Când au apărut acele documente, toată lumea le-a catalogat drept false, ridicole, chiar și Vaticanul, dar nu mi-au răspuns niciodată la întrebarea de ce se aflau într-un seif de la Prefectura Afacerilor Economice.

Nu am abandonat această pistă, cred că Emanuela a fost dusă acolo, iar, mai mult decât Banda din Magliana, Renatino De Pedis are ceva de-a face cu asta. Emanuela a fost luată pentru a șantaja pe cineva, De Pedis a fost folosit ca pion”, a mai spus Pietro Orlandi în emisiunea „Verissimo”.

Serialul lansat pe Netflix, „Vatican girl”, face referire la dosar și la conținutul acestuia, un docufilm care povestește o posibilă versiune a celor întâmplate.

„Vaticanul – a acuzat fratele Emanuelei în cele din urmă – de 40 de ani a făcut totul pentru a împiedica să iasă la iveală adevărul, altfel nu pot explica comportamentele din acești 40 de ani”.

Ancheta deschisă de procurorii din Roma, însă, „am luat-o ca pe un lucru pozitiv, va trebui să ne ducă undeva, după părerea mea această anchetă ar putea dura foarte puțin, pentru că am eu spus-o mereu, cu puțină bunăvoință ar putea să dureze foarte puțin”, a concluzionat Pietro Orlandi.