Statutul Suediei de membră a Uniunii Europene trebuie să fie reevaluat, susţine liderul formaţiunii populiste de dreapta Democraţii Suedezi, Jimmie Akesson, într-un articol de opinie publicat marţi de cotidianul Aftonbladet.

Jimmie AkessonFoto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană s-a transformat într-o „cămaşă de forţă” pentru Suedia prin „politica sa simbolică” în creştere, a scris Akesson. În urma alegerilor din septembrie, Democraţii Suedezi au devenit a doua forţă politică din parlamentul de la Stockholm, relatează DPA și Agerpres.

Potrivit lui Jimmie Akesson, puterea este transferată de la Stockholm la Bruxelles şi influenţa Suediei asupra politicii la nivelul UE este limitată. Democraţii Suedezi au adoptat o linie eurosceptică, în special cu privire la chestiunea migraţiei.

„Acest lucru garantează că politicieni germani, polonezi sau francezi pot în practică decide ce maşină îţi este permis să cumperi, cât de scumpă ar trebui să fie benzina, ce arbori ai voie să tai pe propriul tău teren”, a subliniat politicianul suedez.

Au existat motive solide pentru evaluarea „în mod corect” a statutului Suediei de membră a UE. Întrucât alte state membre UE au folosit blocul comunitar în propriul avantaj, Suedia trebuie să facă la fel, a accentuat liderul Democraţilor Suedezi.

În schimb, liderul Partidului Liberal, Johan Pehrson, a cărui formaţiune face parte din coaliţia guvernamentală, a declarat pentru postul naţional de radio suedez că o reconsiderare a apartenenţei Suediei la UE este complet exclusă. Influenţa Suediei asupra Uniunii Europene ar trebui să crească, a spus Pehrson.

Suedia deţine în prima jumătate a acestui an preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Citește și: