Khader Adnan, un înalt responsabil al mişcării islamiste palestiniene Jihadul Islamic, aflat în greva foamei de 87 de zile pentru a protesta împotriva detenţiei sale în Israel, a decedat marţi, au indicat surse concordante, citate de AFP şi Reuters.

Pictură murală cu Khader Adnan în greva foameiFoto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

La scurt timp după acest anunţ, dinspre Fâşia Gaza au fost lansate rachete spre Israel. Potrivit unui comunicat al armatei israeliene, cele trei rachete au căzut pe terenuri virane.

Khader Adnan, originar din Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, fusese închis de numeroase ori de către Israel şi se aflase de mai multe ori în greva foamei, devenind un simbol pentru palestinieni.

Administraţia penitenciară palestiniană a anunţat moartea lui Adnan, care 'a fost găsit în stare de inconştienţă în celula sa' marţi dimineaţă, apoi spitalizat. Jihadul Islamic şi Clubul Prizonierilor Palestinieni, asociaţia de apărare a drepturilor palestinienilor încarceraţi de Israel, au confirmat pentru AFP moartea lui Khader Adnan la vârsta de 45 de ani.

Israelul „va plăti preţul acestei crime”

El începuse greva foamei chiar de când fusese încarcerat, la 5 februarie, fiind suspectat de apartenenţă la o organizaţie teroristă, a precizat administraţia penitenciară.

Israelul 'va plăti preţul acestei crime', a transmis într-un comunicat Jihadul islamic, mişcare considerată 'teroristă' de către Israel, SUA şi Uniunea Europeană. 'Eroul liber Khader Adnane a murit ca martir în urma unei crime comise de inamic în văzul lumii, care aprobă injustiţia şi terorismul, îl protejează şi îl acoperă', adaugă comunicatul.

Preşedintele Clubului Prizonierilor Palestinieni, Qaddoura Fares, a indicat pentru AFP că Adnan este primul deţinut palestinian mort într-o închisoare din Israel în urma unei greve a foamei.

În august 2022, trei zile de confruntări între Israel şi Jihadul Islamic s-au soldat cu moartea a 49 de palestinieni, dintre care 12 membri ai mişcării islamiste, potrivit acesteia, şi cel puţin 19 copii, conform ONU.

În jur de 200 de rachete au fost lansate de Jihadul islamic în direcţia Israelului, rănind trei persoane. Un acord de armistiţiu a fost negociat atunci de Egipt.

Deși era în greva foamei de 87 de zile, refuza asistența medicală

Vineri, soţia lui Khader Adnan, Randa Moussa, explicase pentru AFP că acesta refuza 'orice asistenţă, orice examen medical'.

'Se află într-o celulă unde condiţiile sunt foarte dificile. Ei au refuzat să-l transfere într-un spital civil şi să permită avocatului să-l viziteze', a adăugat soţia deţinutului.

Potrivit administraţiei penitenciare, acesta 'refuza să se supună examenelor medicale şi să primească îngrijiri'.

Adnan fusese plasat în detenţie administrativă, o dispoziţie controversată care permite Israelului să încarcereze palestinieni fără să fi fost inculpaţi sau judecaţi.