Tokyo College a anunțat că Jack Ma s-a alăturat ca profesor invitat de la 1 mai și va cerceta proiecte în agricultură durabilă și producție alimentară și va susține seminarii despre antreprenoriat.

Jack Ma, fondatorul AlibabaFoto: Minipig5188, Dreamstime.com

Antreprenorul fusese la un moment dat cel mai cunoscut om de afaceri din China și obișnuia să discute liber cu presa străină, dar s-a retras din lumina reflectoarelor după ce a criticat autoritățile de reglementare chineze în 2020, iar Ant Group, o filială Alibaba pe care a co-fondat-o, a trebuit să-și retragă oferta publică inițială planificată.

„Se pare că cariera lui de om de afaceri s-a încheiat”, a spus Oshadhi Kumarasiri, analist la LightStream Research. „Deși a obținut succes în acest domeniu, anterior el lucrase ca profesor de engleză și și-a exprimat dorința de a reveni în învățământ odată retras din afaceri.”

Anularea IPO-ului Ant a dus la o serie de măsuri împotriva celor mai mari giganți tehnologici ai Chinei, inclusiv o amendă record de 2,8 miliarde de dolari dată Alibaba pentru comportament anticoncurențial.

În ultimele luni, Beijingul a emis o serie de declarații publice care semnalează că problemele de reglementare cu sectorul internetului au fost rezolvate, în încercarea de a consolida încrederea investitorilor și antreprenorilor.

„Jack nu mai este implicat în funcționarea de zi cu zi a companiei, dar opiniile sale încă au greutate și au influență în culise”, spun specialiștii.

După ce s-a retras de la cârma companiei pe care a fondat-o, Ma a fost văzut în Olanda, Spania, Australia, Thailanda și Japonia.

Autoritățile chineze au încercat să-l convingă pe Ma să se întoarcă pe continent și să ajute la îmbunătățirea imaginii guvernului chinez, scrie Bloomberg News. Dar Ma a ales să rămână peste mări, spunând că s-a retras din companiile sale pentru a se concentra pe cercetarea tehnologiei agricole.

În martie, Ma a vizitat o școală din Hangzhou pentru a discuta pe teme diferite – inclusiv despre ChatGPT – și a spus că speră să-și reia cândva meseria lui de profesor. În aprilie, a acceptat un post de profesor onorific la Universitatea din Hong Kong.

Ma are legături de lungă durată cu Japonia. Masayoshi Son, fondatorul SoftBank Group, a susținut Alibaba de peste 20 de ani, Son și Ma fiind prieteni vechi.

Sursa foto: Minipig5188, Dreamstime.com