Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Kemal Kiliçdaroglu, principalul său rival, au strâns mulțimi uriașe duminică, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și legislative anunțate ca fiind extrem de strânse, relatează AFP.

Kemal KiliçdarogluFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Erdogan vrea ca opoziția să iasă de pe scena politică

"Sunteți gata pentru 14 mai? Sunteți gata pentru a face urne să se reverse?", a spus Erdogan într-un parc din Ankara, făcând apel la susținătorii săi care au venit în număr mare să îl vadă să bată la ușile indecișilor.

„Națiunea noastră, dacă va voi Dumnezeu, îi va elimina de pe scena politică!”, a strigat șeful statului, aflat la putere de douăzeci de ani, vizând alianța de opoziție.

De altfel, cu o zi înainte, sâmbătă, Erdogan, apărând încă palid la față și susținut de braț de președintele Ilham Aliev al Azerbaidjanului, și-a numit opozanții „agenți ai Occidentului”.

„Cu declarațiile scandaloase pe care le-au făcut în ultimele zile își dezvăluie ura și ranchiunile”, a spus el în fața mulțimii, înainte de a poza în mijlocul femeilor și copiilor care i s-au alăturat pe scenă.

„Dar orice ar încerca să facă, nu vor ajunge nicăieri”, a continuat el, acuzându-i pe membrii opoziției că sunt „agenții” Occidentului, hotărâți să submineze Turcia.

Kemal Kiliçdaroglu vorbește despre democrație

„Turcia va găsi lumina!”, a promis în schimb Kemal Kiliçdaroglu, care a vorbit la scurt timp din Izmir (Vest), al treilea oraș ca mărime al Turciei și bastion al opoziției, în fața valului de susținători.

„Aceste alegeri sunt pentru a ne reconstrui democrația”, a spus liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), candidat al unei coaliții care reunește șase partide de opoziție.

„Vom aduce pace (...) și fraternitate”, a adăugat fostul înalt funcționar în vârstă de 74 de ani.

Cei doi candidați au avut deja sâmbătă un duel la distanță, Kemal Kiliçdaroglu în Kayseri, un oraș conservator din partea centrală, și Recep Tayyip Erdogan în Izmir, unde a câștigat mai puțin de o treime din voturi la alegerile prezidențiale din 2018.

Sondajele prevăd alegeri strânse, cele mai periculoase pentru Erdogan de când a devenit prim-ministru în 2003.

Șeful statului, care se luptă cu un virus intestinal, a fost nevoit să-și întrerupă campania în săptămâna aceasta, după ce a fost obligat marți seara să întrerupă un interviu în direct la televiziune.

Însă s-a felicitat sâmbătă pentru că și-a „reluat programul”, promițând că nu se „oprește” până la dublul scrutin din 14 mai.