Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat joi că Statele Unite nu caută să își decupleze economia de cea chineză, afirmând: „Nu vom întrerupe comerțul”, potrivit Reuters.

Jake SullivanFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vorbind la Brookings Institution, Sullivan a spus că China ar trebui să se intensifice ca forță constructivă în asistarea țărilor puternic îndatorate.

El a spus că Washingtonul nu dorește ca China să folosească tehnologia americană împotriva Statelor Unite, dar nu intenționează să pună capăt legăturilor economice cu Beijingul.

Creșterea economică a Statelor Unite a încetinit mai mult decât se aștepta în primul trimestru, deoarece accelerarea cheltuielilor de consum a fost contrabalansată de lichidarea stocurilor de către companii în anticiparea unei cereri mai slabe în cursul acestui an, pe fondul creșterii costurilor de împrumut.

Scăderea din ultimul trimestru a generat speranța că întreprinderile sunt aproape de a scăpa de stocurile nedorite, ceea ce le-ar plasa într-o poziție mai bună pentru a reface stocurile, în cazul în care va fi nevoie.

„Stocurile mai slabe înseamnă că PIB-ul din trimestrul al doilea se află pe o bază solidă”, a declarat Chris Low, economist șef la FHN Financial din New York.

„Bineînțeles, ceea ce se construiește pe această fundație depinde de multe lucruri, inclusiv de creșterea locurilor de muncă și a veniturilor, precum și de încrederea și disponibilitatea creditelor.”