Josef Schütz, un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist condamnat în 2022 la închisoare, a murit la vârsta de 102 ani, a aflat miercuri AFP de la o sursă apropiată dosarului.

Prizonieri in lagarul nazist SachsenhausenFoto: Niday Picture Library / Alamy / Profimedia Images

Fostul subofițer Waffen SS a fost condamnat în iunie 2022 pentru „complicitate” la uciderea a cel puțin 3.500 de prizonieri atunci când a operat între 1942 și 1945 în lagărul Sachsenhausen, la nord de Berlin.

Schütz a fost condamnat de tribunalul din Brandenburg-Havel (est) la cinci ani de închisoare, devenind cea mai în vârstă persoană condamnată pentru complicitate la crime comise în timpul Holocaustului.

Avocatul său a anunțat că va face apel la Curtea Supremă de Apel, amânând până cel puțin în acest an aplicarea acestei sentințe, care părea ipotetică având în vedere sănătatea fragilă a lui Schütz.

Niciodată, în timpul celor aproximativ 30 de audieri, nu și-a exprimat cel mai mic regret, desfășurând mai multe relatări ale trecutului său.

După război, Schütz a fost transferat într-un lagăr de prizonieri în Rusia, apoi s-a stabilit în Brandenburg (o regiune din jurul Berlinului), lucrând ca agricultor și apoi ca lăcătuș, fără a fi vreodată îngrijorat.

Între deschiderea sa în 1936 și eliberarea sa de către sovietici la 22 aprilie 1945, lagărul Sachsenhausen a văzut aproximativ 200.000 de prizonieri, în principal opozanți politici, evrei și homosexuali.

Zeci de mii dintre ei au murit, în principal din cauza epuizării cauzate de munca forțată și de condițiile crude de detenție.

Deși era un „simplu” gardian de lagăr, Schütz a primit o sentință grea în comparație cu alte decizii recente, ilustrând severitatea sporită a justiției germane.

În iulie 2020, un tribunal a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare un fost gardian al lagărului Stutthof, Bruno Dey, în vârstă de 93 de ani. În decembrie 2022, un fost secretar al lagărului, în vârstă de 97 de ani, a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare.

Cel mai emblematic caz a fost condamnarea la cinci ani de închisoare a fostului gardian al lagărului de exterminare Sobibor, John Demjanjuk, în 2011. Acesta a făcut apel și a murit un an mai târziu fără să fi fost încarcerat.