Norvegia și-a exprimat marți o iritare rară față de vecina Suedia pentru că nu a avertizat-o imediat în legătură cu o rachetă care s-a prăbușit accidental pe teritoriul său, fără a provoca victime sau pagube, potrivit AFP.

Steagul Suediei alaturi de cel al NATOFoto: Vincent Mundy / Alamy / Profimedia Images

Racheta a fost lansată luni de la centrul spațial Esrange din Kiruna, în nordul Suediei. Aceasta s-a prăbușit pe un munte din apropierea orașului Malselv, în nordul extrem al Norvegiei, la aproximativ 10 kilometri de zonele rezidențiale.

„Prăbușirea unei astfel de rachete este un incident foarte grav care poate provoca pagube semnificative”, a declarat Ministerul norvegian de Externe. „Atunci când are loc o astfel de încălcare a frontierei, este crucial ca cei responsabili să informeze imediat autoritățile norvegiene relevante prin canalele corespunzătoare”, a adăugat acesta.

Racheta urma să fie folosită pentru a efectua experimente în imponderabilitate la o altitudine de 250 de kilometri.

„Racheta a urmat o traiectorie ușor mai lungă și mai vestică decât cea planificată și a aterizat după un zbor de 15 kilometri în Norvegia”, a precizat luni, într-un comunicat, Corporația Spațială Suedeză.

„Lucrările de recuperare” a navei spațiale „sunt în curs de desfășurare”, a adăugat aceasta.

Acestea nu ar trebui să înceapă fără permisiunea norvegiană, care nu a fost acordată, a precizat Ministerul norvegian de Externe.

Autoritatea norvegiană pentru aviație civilă a declarat că a aflat despre accident din declarația de luni a Corporației spațiale suedeze