Guvernul chilian va începe „în acest semestru” negocierile cu gigantul de litiu SQM cu privire la operațiunile sale din Atacama pentru a convinge firma să semneze un model public-privat condus de stat, a declarat luni ministrul economiei pentru Reuters, și își propune să încheie dialogul privind creșterea controlului statului asupra litiului în timpul actualei guvern, potrivit Reuters.

BateriiFoto: Dashark, Dreamstime.com

În primul său interviu acordat presei internaționale de când guvernul a anunțat planurile de control de stat asupra metalului cheie pentru bateriile vehiculelor electrice, ministrul economiei, Nicolas Grau, a declarat că compania minieră de stat Codelco va începe discuțiile privind producția de litiu în regim public-privat „cât mai curând posibil”.

„Conversațiile Codelco cu companiile care operează în Salar de Atacama, în special cu SQM, care își încheie contractul în 2030, este un lucru care va începe imediat în acest semestru”, a declarat Grau, adăugând că se așteaptă progrese și cu Albemarle.

SQM și Albemarle sunt singurii doi producători de litiu din Chile și operează în cariera Atacama, care deține 90% din rezervele de litiu ale țării.

Acțiunile ambelor companii s-au prăbușit vineri, după ce președintele Gabriel Boric a anunțat că statul intenționează să sporească controlul asupra industriei de litiu din țară.

„În ceea ce privește conversațiile legate de Salar de Atacama, vreau să fiu foarte clar în această privință, este ceva ce va fi definit în timpul acestui guvern”, a declarat Grau, adăugând că nu există termene concrete, dar că toți actorii sunt conștienți de urgență. Următoarele alegeri naționale sunt programate pentru 2025.

Strategia include o nouă companie națională de litiu, pe care congresul trebuie să o aprobe, dar Grau a declarat că guvernul consideră că Codelco are „capacitatea de a-și asuma noi provocări”, precum și „amploarea și know-how” pentru a se ocupa de litiu. (foto: Dashark, Dreamstime.com)