Condamnaţii care au fost deţinuţi de ani de zile în centrul de detenţie american din Guantanamo Bay din Cuba dau semne de „îmbătrânire accelerată”, a declarat vineri un oficial de rang înalt al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, citat de Reuters.

Închisoarea americană de la Guantanamo Bay, CubaFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

„Solicităm administraţiei americane şi Congresului să lucreze împreună pentru a găsi soluţii adecvate şi durabile pentru a aborda aceste probleme”, a declarat Patrick Hamilton, şeful delegaţiei CICR pentru Statele Unite şi Canada, relatează agențiile Reuters și News.ro.

„Ar trebui luate măsuri cu prioritate”, a spus el.

Afirmaţiile lui Hamilton vin după o vizită la unitate, în martie, după o pauză de 20 de ani. El a spus că a fost „uimit de modul în care cei care sunt încă deţinuţi astăzi se confruntă cu simptomele îmbătrânirii accelerate, agravate de efectele cumulate ale experienţelor lor şi ale anilor petrecuţi în detenţie”.

El a cerut ca deţinuţii să beneficieze de îngrijire adecvată a sănătăţii mintale şi fizice şi să aibă contact mai des cu familia.

Departamentul de Apărare al SUA „examinează în prezent raportul”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

A ajuns să simbolizeze excesele „războiului împotriva terorii” din SUA

Tabăra de la Guantanamo a fost înfiinţată de preşedintele republican George W. Bush în 2002 pentru a fi reţinuţi suspecţi străini de terorism în urma atacurilor din 2001 asupra New Yorkului şi a Pentagonului, care au ucis aproximativ 3.000 de oameni.

A ajuns să simbolizeze excesele „războiului împotriva terorii” din SUA, din cauza metodelor dure de interogare despre care criticii au spus că echivalează cu tortură. Acolo erau 40 de deţinuţi când actualul preşedinte Joe Biden a preluat mandatul în 2021. Administraţia Biden a spus că doreşte să închidă unitatea, dar nu a prezentat un plan pentru a face acest lucru.

Repatrierea a doi fraţi în Pakistan a avut loc în februarie şi au mai rămas 30 de prizonieri. Hamilton a îndemnat Washingtonul să rezolve soarta deţinuţilor, îndemnând la acţiune pentru a-i transfera pe cei care erau eligibili.