Mexicul își va vinde avionul prezidențial Tadjikistanului pentru 92 de milioane de dolari, a anunțat președintele Andres Manuel Lopez Obrador, lăudându-se că își respectă o veche promisiune de campanie de austeritate fiscală, potrivit AFP.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Nu l-am folosit niciodată, dar mi-ar fi fost rușine, o spun cu sinceritate, să folosesc acest avion”, al cărui cost de întreținere „este contrar austerității republicane”, a declarat acesta.

După ce a plătit banii, guvernul Tadjikistanului are la dispoziție zece zile pentru a aduce avionul Boeing Dreamliner 787-8 în capitala Dușanbe.

Avionul fusese cumpărat pentru suma totală de 218 milioane de dolari de fostul președinte Felipe Calderon (2006-2012) și a fost folosit și de succesorul său Enrique Peña Nieto (2012-2018).

Președintele naționalist de stânga a considerat că predecesorii săi s-au comportat ca niște „mici faraoni”.

El însuși a făcut doar cinci călătorii în străinătate în aproape patru ani și jumătate de mandat, patru în SUA și un turneu în America Centrală și Cuba la începutul anului 2022.

În ianuarie, șeful statului a explicat că nu a putut merge la summitul latino-american de la Buenos Aires pentru că trebuia să supravegheze evoluția lucrărilor la trenul Maya, mega-proiectul său din peninsula Yucatan pe care vrea să îl inaugureze în decembrie.

Summitul a marcat revenirea președintelui brazilian Lula, care nu a lipsit de la reuniunea de la Buenos Aires.

În absența lui Obrador, Mexicul, una dintre primele 20 de economii ale lumii, este reprezentat în străinătate de ministrul de externe Marcelo Ebrard, posibilul său succesor.

Banii obținuți din vânzare vor fi folosiți pentru construirea a două spitale în statele Guerrero și Oaxaca din sud-vestul Mexicului, două dintre cele mai sărace zone ale Mexicului, a declarat președintele.