Statele Unite trimit militari suplimentari în regiunea Sudanului pentru a facilita o eventuală evacuare a personalului ambasadei sale pe fondul luptelor dintre armata sudaneză și paramilitarii din Khartoum, a anunțat joi Pentagonul, potrivit AFP.

fum deasupra cladirilor rezidentiale din KhartoumFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Trimitem forțe suplimentare în regiune pentru a securiza și facilita o eventuală plecare a personalului ambasadei SUA din Sudan, dacă circumstanțele o impun”, se arată într-un comunicat al Pentagonului, care nu a precizat numărul de trupe implicate.

Lupte mortale au loc de șase zile între armata sudaneză și paramilitarii conduși de doi generali rivali, în special în capitala Khartoum.

Peste 300 de civili au fost uciși începând de sâmbătă.

Pe jos sau cu mașina, pe drumuri pline de cadavre și de vehicule blindate arse, mii de sudanezi încearcă să treacă prin focurile încrucișate dintre RSF ale generalului Mohamed Hamdane Daglo, cunoscut sub numele de „Hemedti”, și armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhane, care se află la conducere de la puciul lor comun din 2021.

„Viața este imposibilă la Khartoum”, a declarat pentru AFP Alawya al-Tayeb, în vârstă de 33 de ani, în timp ce se îndrepta spre sud. „Am făcut totul pentru ca copiii mei să nu vadă cadavrele”, deoarece sunt „deja traumatizați”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut joi o încetare a focului de „cel puțin trei zile” în Sudan pentru a marca sărbătorirea Eid-ul-Fitr, care marchează sfârșitul lunii musulmane de Ramadan.