În fruntea procesiunii ocazionate de încoronarea regelui Charles al III-lea se va afla o cruce care include relicve religoase dăruite monarhului britanic de papa Francisc, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Bucatile din Crucea Sfanta au fost incorporate in Crucea de WalesFoto: Peter Powell / PA Images / Profimedia

Două fragmente din Crucea Sfântă - despre care se presupune că a fost crucea pe care a fost răstignit Isus - i-au fost dăruite lui Charles de papa Francisc pentru a marca evenimentul regal.

Micile fragmente au fost încorporate în Crucea de Wales, care va fi purtată, prin faţa a milioane de privitori, către abaţia Westminster, în timpul procesiunii programate la Londra, pe 6 mai.

Ambele fragmente au forma unor cruci - una de 1 centimetru, iar cealaltă de 5 milimetri - şi sunt montate în crucea din argint de dimensiuni mai mari, în spatele unui cristal de culoare roz şi pot fi văzute doar de la mică distanţă.

Crucea de Wales va fi binecuvântată miercuri de arhiepiscopul de Wales, Andrew John, în cadrul unei slujbe oficiate la Holy Trinity Church din North Wale, după care va fi transportată la Londra.

După procesiune, crucea va fi folosită atât de biserica anglicană, cât şi de cea catolică din Ţara Galilor.

Mai puțin de o lună până până la încoronarea regelui Charles al III-lea ca suveran al Regatului Unit

Confecţionată dintr-un lingou de argint reciclat furnizat de Monetăria Regală în Llantrisant, South Wales, Crucea de Wales include, de asemenea, o tijă din cherestea galeză şi un suport din ardezie galeză.

Un alt element central al ceremoniei de încoronare va fi uleiul sfânt cu care Charles al III-lea va fi uns ales al lui Dumnezeu, acesta fiind fabricat în secret timp de opt luni în oraşul Hull din centrul Marii Britanii.

Acest ulei, a cărui reţetă este în Biblie, conţine smirnă, scorţişoară şi ulei de măsline. Reţeta exactă este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Marea Britanie.

Monarhul Regatului Unit este totodată liderul Bisericii Anglicane, motiv pentru care aspectele religioase ale ceremoniei de încoronare sunt pregătite cu o atenție deosebită.