Ministrul polonez de interne a anunțat marți construirea unui sistem de protecție electronică de-a lungul frontierei cu enclava rusă Kaliningrad, pentru a împiedica trecerile ilegale de migranți, orchestrate, potrivit Varșoviei, de Rusia, scrie AFP.

Regiunea rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi LituaniaFoto: Aleksey Shirmanov / Alamy / Profimedia

Noul sistem va fi adăugat la gardul de sârmă ghimpată care se construiește de-a lungul celor 200 de kilometri de frontieră.

„Vom avea o supraveghere totală a ceea ce se întâmplă la graniță”, a declarat ministrul Mariusz Kaminski, citat într-un comunicat.

Proiectul, estimat la 80 de milioane de euro, va include 3.000 de camere și detectoare de mișcare.

O barieră metalică de cinci metri înălțime, de asemenea dotată cu un sistem electronic, este deja în funcțiune de-a lungul frontierei poloneze cu Belarus, un aliat al Rusiei acuzat că lasă migranții să ajungă în UE, ceea ce Minskul neagă.

În Polonia este în continuare interzis să te apropii de această frontieră la mai puțin de 200 de metri.

În ciuda acestor măsuri de protecție și a practicii obișnuite a Poloniei de returnare, aproximativ 100 de încercări de trecere ilegală a frontierei polono-belaruse, în principal de către migranți din Orientul Mijlociu și Africa, sunt raportate zilnic de către polițiștii de frontieră și ONG-urile care operează acolo.