Oficialii de aplicare a legii din SUA au arestat luni doi rezidenţi din New York pentru că ar fi operat o "secţie secretă de poliţie" chineză în cartierul chinezesc din Manhattan, în cadrul unei acţiuni de reprimare a presupusei acţiuni a Beijingului împotriva disidenţilor din SUA, relatează Reuters.

"Harry" Lu JianwangFoto: Bebeto Matthews / AP / Profimedia

Lu Jianwang, 61 de ani, şi Chen Jinping, 59 de ani, sunt acuzaţi de conspiraţie pentru a acţiona ca agenţi ai guvernului chinez fără a informa autorităţile americane şi obstrucţionarea justiţiei. Aceştia au fost eliberaţi pe cauţiune după o primă înfăţişare la tribunalul federal din Brooklyn.

Departamentul de Justiţie a intensificat anchetele privind ceea ce numeşte "represiunea transnaţională" exercitată de adversari ai SUA, precum China şi Iranul, pentru a intimida adversarii politici care trăiesc în Statele Unite. "Nu putem şi nu vom tolera persecutarea de către guvernul chinez a activiştilor prodemocraţie care au căutat refugiu în această ţară", a declarat reporterilor Breon Peace, procurorul federal principal din Brooklyn.

Luni, procurorii au dezvăluit acuzaţiile împotriva a 34 de oficiali chinezi pentru că ar fi operat o "fermă de troli" şi ar fi hărţuit disidenţii online, inclusiv prin întreruperea întâlnirilor acestora pe platformele tehnologice americane.