Reactorul nuclear Olkiluoto 3 (OL3), din Finlanda, cel mai mare din Europa, va începe duminică producția regulată, a declarat sâmbătă operatorul său, sporind securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a tăiat sursele de gaz și energie, relatează Reuters.

Reactoarele Olkiluoto 1, 2 si 3Foto: OLIVIER MORIN / AFP / Profimedia

Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza îngrijorărilor legate de siguranță, iar știrile despre lansarea OL3 vin în momentul în care Germania oprește sâmbătă ultimele trei reactoare rămase.

Operatorul OL3, Teollisuuden Voima (TVO), care este deținut de compania finlandeză Fortum și un consorțiu de companii energetice și industriale, a declarat că unitatea este de așteptat să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia și Norvegia.

Construcția reactorului de 1,6 gigawați (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda în mai bine de patru decenii și prima din Europa în 16 ani, a început în 2005. Inițial, centrala urma să fie deschisă patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.

OL3 a furnizat electricitate pentru prima dată în cadrul unui test al rețelei electrice naționale a Finlandei în martie anul trecut și era de așteptat la momentul respectiv să înceapă producția obișnuită patru luni mai târziu, dar a suferit în schimb o serie de defecțiuni și întreruperi care au necesitat luni de zile de reparații.

Olkiluoto 3 din Finlanda se deschide în timp Germania își închide ultimele trei centrale

Germania a anunțat sâmbătă că va deconecta ultimele sale trei centrale nucleare până la sfârşitul zilei, punând capăt unui program de şase decenii care a generat una dintre cele mai puternice mişcări de protest din Europa.

La 6 ianuarie 1939, chimiştii germani Otto Hahn şi Fritz Strassmann au realizat cu succes prima fisiune nucleară din lume (scindarea atomilor pentru a produce energie).

La 17 iunie 1961, prima centrală nucleară germană din Kahl (Bavaria) a furnizat pentru prima dată energie electrică.

Iar acum, până sâmbătă la miezul nopţii, ultimele trei centrale nucleare, de la centralele Isar II (Bavaria), Neckarwestheim (Baden-Wuerttemberg) şi Emsland (Saxonia Inferioară), vor ieşi din funcţiune, în timp ce Berlinul îşi pune în aplicare planul său de a produce energie electrică complet regenerabilă până în 2035.

După ani de tergiversări, Germania s-a angajat să renunţe definitiv la energia nucleară după ce cutremurul şi tsunami-ul care au lovit centrala de la Fukushima din Japonia în 2011 a generat radiaţii în aer şi a îngrozit o întreagă lume, fiind al doilea cel mai grav dezastru nuclear civil din istorie, după accidentul de la Cernobîl.

Renunţarea definitivă la energie nucleară în Germania a fost amânată din vara anului trecut până în acest an, după ce invazia rusă în Ucraina a obligat Germania să-şi oprească importurile de combustibili fosili din Rusia.