Principalul grup paramilitar din Sudan a declarat că a ocupat palatul prezidențial, reședința șefului armatei și aeroportul internațional Khartoum sâmbătă într-o aparentă tentativă de lovitură de stat, dar armata a spus că riposta, relatează Reuters.

fum in apropierea aeroportului KhartoumFoto: AFP / AFP / Profimedia

18:37 Șeful armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah Al-Burhan, a declarat pentru Al Jazeera TV că armata deține controlul palatului prezidențial, sediului militar și aeroportului, după ce sâmbătă au izbucnit ciocniri între armată și forțele de sprijin rapid (RSF).

Forțele de sprijin rapid (RSF), ale generalului Mohamed Hamdane Daglo, care au acuzat armata a fost cea care a atacat prima, au mai spus că au preluat controlul asupra aeroporturilor din orașul nordic Merowe și din El-Obeid din vest.

Situația de pe teren era neclară. Armata a spus că luptă cu RSF în locurile pe care paramilitarii au spus că le-au ocupat deja și a negat că RSF a preluat controlul asupra aeroportului din Merowe.

O confruntare majoră între RSF și armată ar putea arunca Sudanul într-un conflict civil larg răspândit, în timp ce se luptă cu criza economică.

RSF a acuzat armata că a desfășurat un complot al loialiștilor președintelui înlăturat Omar Hassan al-Bashir și că a încercat ea însăși o lovitură de stat.

Forțele aeriene sudaneze desfășoară operațiuni împotriva RSF, a spus armata. Filmările de la au arătat o aeronavă militară zburând deasupra Khartumului, dar Reuters nu a putut confirma materialul în mod independent.