Ușa unui comisariat de poliție din centrul orașului Rennes a fost incendiată vineri seară, în timpul unei manifestații împotriva deciziei Consiliului Constituțional care validează cea mai mare parte a reformei pensiilor, au constatat jurnaliștii de la AFP.

proteste Franta privind legea pensiilorFoto: Gabriel Gauffre / Le Pictorium / imago stock&people / Profimedia

Flăcările au fost stinse după câteva minute, după intervenția unui tun cu apă al poliției. Secția de poliție era goală în momentul incidentului, au precizat sursele citate.

Sindicatele franceze i-au cerut vineri lui Emmanuel Macron să nu promulge reforma pensiilor care tocmai a fost validată de Consiliul Constituțional și au avertizat că vor refuza să se întâlnească cu executivul înainte de 1 mai, potrivit AFP.

„În fața respingerii masive a acestei reforme, sindicaliștii îi cer solemn să nu promulge legea, singura modalitate de a calma furia care se manifestă în țară”, potrivit unui comunicat al sindicaliștilor, care au decis „să nu accepte întâlniri cu executivul” până la 1 mai, Ziua Muncii,

Mai mult, aceștia cer o mobilizare record de 1 mai pentru proteste.

Legislația, care crește vârsta de pensionare la 64 de la 62 de ani, este profund nepopulară în Franța și a condus la proteste uriașe în ultimele săptămâni.

Dar în ceea ce va fi o ușurare majoră pentru Macron și guvernul său, Consiliul Constituțional al țării a dat undă verde - cu doar câteva avertismente minore.

Consiliul a spus că acțiunile guvernului au fost în conformitate cu constituția și a aprobat majorarea vârstei legale de pensionare, în timp ce a anulat câteva măsuri menite să stimuleze ocuparea forței de muncă pentru muncitorii mai în vârstă pe motiv că nu fac parte din această legislație.

Macron și guvernul său speră că un astfel de rezultat va descuraja alte proteste conduse de sindicate, care uneori au devenit violente.