Poliția spaniolă a arestat 18 persoane destructurând un grup criminal care se ocupa de cel mai mare laborator de cocaină din Europa, o unitate multinațională extrem de sofisticată, unde echipe de experți columbieni și mexicani au lucrat non-stop pentru a produce până la 200 kg de drog pe zi, relatează The Guardian.

material confiscat de politisti de la megalaboratorul de cocaina din SpaniaFoto: Eduardo Parra / ContactoPhoto / Profimedia

Ofițerii Poliției Naționale din Spania, care au lucrat cu omologii din Portugalia și Columbia, au confiscat și 1.300 kg de pastă de bază de cocaină și 151 kg de cocaină procesată după ce au descoperit „megalaboratorul” din regiunea spaniolă de nord-vest Galicia și au efectuat o serie de arestări pe continent și pe insula Gran Canaria.

Laboratorul lucra 24 de ore din 24

„Megalaboratorul, situat în provincia Pontevedra, nu și-a întrerupt niciodată activitățile, „bucătarii” săi lucrând în ture 24 de ore pe zi pentru a transforma pasta de bază în clorhidrat de cocaină gata de consum”, a declarat Poliția Nacională vineri.

Organizația criminală acum desființată era extrem de sofisticată și membrii săi – ale căror sarcini diferite erau bine organizate – au folosit măsuri de securitate puternice, cum ar fi folosirea de pseudonime, șoferi deghizați, precum și utilizarea unui protocol strict de comunicații.

Ancheta a început în octombrie anul trecut, când ofițerii au dat peste o bandă criminală, cu sediul în Las Palmas, capitala Gran Canaria, ai cărei membri au fost deja anchetați pentru legăturile lor cu furnizorii de droguri columbieni.

Anchetele poliției i-au condus apoi la o casă de lângă Madrid, pe care banda a folosit-o ca depozit pentru o cantitate mare de produse chimice și la o zonă industrială din Pontevedra, unde erau păstrate și proviziile pentru laboratorul de cocaină.

În scurt timp, ofițerii au descoperit o întreprindere criminală multinațională în care erau implicați „bucătari” columbieni și doi mexicani – cunoscuți drept „inginerul” și „notarul” – care s-au specializat în extragerea pastei de bază de cocaină, care era ascunsă în interiorul cilindrilor metalici ale unor utilaje grele.