Polițiștii de frontieră finlandezi au dezvăluit vineri șantierul de construcție a viitoarei cortine de fier care va acoperi o parte din imensa sa frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina, potrivit AFP.

coada de masini la granita dintre Rusia si FinlandaFoto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Unitatea militară a oferit presei un tur al șantierului de construcție a primei secțiuni pilot de trei kilometri a frontierei în apropiere de Imatra, în sud-estul țării, la câteva zile după ce Finlanda a aderat la NATO.

În total, vor fi ridicați 200 de kilometri de gard de sârmă ghimpată de trei metri înălțime, mărginit de un drum, cu un buget planificat de 380 de milioane de euro.

Cea mai mare parte (70%) va fi amplasată la granița de sud-est, partea cea mai densă a liniei de frontieră cu Rusia, potrivit unui traseu încă incomplet prezentat vineri.

Dar alte garduri vor fi ridicate mai la nord, unde zona de granița este în mare parte nelocuită, până în Laponia și la granița norvegiană din Arctica.

„Vor fi câteva zeci de secțiuni pentru gard. Exemplul tipic vor fi punctele de trecere a frontierei și împrejurimile acestora, drumurile care traversează granița, dar și zonele care sunt ușor accesibile oamenilor cu mijloacele de transport”, a explicat generalul de brigadă Jari Tolppanen în cadrul unei conferințe de presă.

La locul pilot, la șase kilometri de Imatra, excavatoarele curăță în prezent zona și au fost tăiați copaci, dar gardul propriu-zis nu este încă instalat.

Lucrările au început la sfârșitul lunii februarie, iar faza finală a gardului ar trebui să fie finalizată în 2026.

Aproximativ 70 de kilometri urmează să fie finalizați până în 2025.

În prezent, frontierele finlandeze sunt asigurate în principal de garduri ușoare din lemn, concepute în principal pentru a împiedica deplasarea animalelor.